Hämeenlinnalaisten historiaa tutkinut dosentti Ilkka Teerijoki on kerännyt monia mielenkiintoisia elämänkohtaloita. Ne eivät mahtuneet historiikkiin, mutta Hämeenlinna-Vanajan seurakunta tarttui asiaan ja päätti luoda Ahveniston hautausmaalle virtuaalipolun. Palvelun avulla hautausmaan vierailijat voivat tutustua haudattujen merkkihenkilöiden tarinoihin helposti paikan päällä.

Suunnittelussa tiukat raamit palvelulle rajasi se, että pääasiallinen käyttölaite on puhelin ja pienellä alueella on paljon esitettävää sisältöä. Käyttöliittymästä tehtiin sovellusmainen, jotta kartta olisi riittävän selkeä ja helppokäyttöinen. Sivusto on rakennettu WordPressilla ja se on Single Page Application (SPA) eli koko sivu ladataan vain, kun sivustolle tullaan. Sen jälkeen ruudulle latautuu vain muuttuva sisältö ja kartta pysyy valitussa kohdassa koko ajan.

Kulttuuripolkuja ja henkilökortteja

Hautausmaalle on luotu erilaisia kulttuuripolkuja, joita seurata. Polun valinta ja vaihtaminen nousikin palvelun tärkeimmäksi toiminnallisuudeksi. Kulttuuripolut on toteutettu järjestelmään kategoriana, joihin on mahdollista liittää eri henkilöitä. Kategorioita filtteröimällä kartalla esitetään aina vain tietyn kulttuuripolun henkilöt

Henkilöhistoriat ovat palvelun kiinnostavin sisältö ja niiden esittämistä varten luotiin henkilökortit, jotka aukeavat haudan ikonia klikkaamalla. Lähes 200 henkilökorttia tuotiin sivustolle Excel-tiedostona, johon oli luotu valmis tietorakenne tarvittavista tiedoista ja jonka asiakas täytti materiaalin pohjalta. Henkilökortit ovat järjestelmässä omana sisältötyyppinä, jotta tietojen ylläpito on helppoa ja kortteja voidaan päivittää tai lisätä tarpeen mukaan. Myös karttamerkkejä on mahdollista lisätä jälkikäteen helposti itse.

Mielenkiintoisen projektista teki erityisesti se, että kyseessä on täysin uniikki verkkopalvelu. Uuden sivuston toimintalogiikka ja rakenne on täysin sovellettavissa muihinkin seurakuntiin. Lisäksi kehittäjämme sai roppakaupalla kiinnostavaa paikallistietoutta, sijoitellessaan karttamerkkejä ja henkilötietoja oikeille paikoilleen.

Ahveniston hautausmaa sijaitsee Ahveniston harjulla Hämeenlinnassa. Hautausmaa on perustettu vuonna 1873 ja sen kokonaispinta-ala on 9,25 hehtaaria.

.