Sivuston uudistusprojekti laitettiin liikkeelle tyypillisistä syistä. Asiakasta lainataksemme: ”EOT:n vanha ulkoasu oli jo kulahtanut, ja lisäksi en saanut ulos kävijädataa ihan siinä määrin kuin olisin halunnut. Blogissa oli myös vanhentuneita elementtejä, joita ei nykyään enää oikein tarvita.”

Aiemmassa sivustoversiossa oli selkeästi pääroolissa blogi, joka houkuttelee sivustolle parikymmentä tuhatta vierailijaa kuukaudessa. Blogitekstit ovat edelleen sivuston vierailijoille tärkeintä antia ja uskollista lukijakuntaa haluttiin palvella miellyttävällä lukukokemuksella. Uudistuksen myötä nostettiin paremmin esiin myös muuta liiketoiminnan kannalta tärkeää sisältöä, kuten tulevia puheenvuoroja.

Äkkiseltään katsoen eniten muuttui ulkoasu, josta tehtiin valoisampi, raikkaampi ja selkeämpi. Ulkoasun lisäksi aucorlaisia suorityskyvynhinkkaajia riemastuttaa erityisesti se, mitä tapahtui konehuoneessa. Siis seuraavaksi devaajien sielua hivelevä suorituskykyvertailu.

Kurkistus ulkokuoren alle

Koska sivuston aiempi inkarnaatio vuodelta 2013 oli myös meidän toteuttamamme WordPress-sivusto, eikä rakenne tai ominaisuudet muuttuneet aiemmasta merkittävästi, voimme julmasti vertailla miten paljon sivuston toteutus vaikuttaa suorituskykyyn. Oheiset vertailut on tehty samalle yksittäiselle blogikirjoitukselle, joten ne ovat keskenään varsin vertailukelpoiset.

Suorituskyky

Ulkoiselta suorituskyvyltään vanhakin sivusto oli varsin salonkikelpoinen, sillä se hyödynsi tehokkaasti erilaisia välimuistiratkaisuja. Kun ohitetaan selaimen oma välimuisti, eli kaikki tiedot ladataan palvelimelta asti, vanhalla sivustolla blogikirjoitus oli ruudulla luettavissa n. 760 millisekunnin kohdalla. Kiitettävänä rajana voidaan pitää sekunnin, siis 1000 millisekunnin latautumisnopeutta. Tässä kohtaa uusi sivusto pyyhkii kuitenkin vanhalla pöytää, sillä samainen artikkeli on nyt luettavissa 240 millisekunnin jälkeen. Se on äkkiä se.

Artikkelin latausaika eioototta.fi:ssä

Uusi teema on rakennettu oman aloituspakettimme Aucor Starterin päälle, ja vaikka aiempi teema oli rakennettu idealtaan vastaavan runkoteeman päälle, otettiin välimuistikulissin takanakin valtavia harppauksia. Sivusto vaihtoi uudistuksen yhteydessä modernimpaan palvelinympäristöön, mikä tuo myös oman lisävauhtinsa varsinaisen toteutuksen lisäksi. Kun aiemmin palvelin raksutti sivun välimuistiin säilöttäväksi 340 millisekunnissa, kuluu siihen nyt vain vaivaiset 40 millisekuntia.

Sivusto kaikkine liitoksineen kulkee nyt salatun yhteyden yli ja kokonaan uutta http/2 -siirtoprotokollaa hyödyntäen.

Tiedostokoko

EOT:n edellisen version elinkaaren aikana muualla internetissä keskimääräinen verkkosivun tiedostokoko lähes kolminkertaistui 1,28 megatavusta 3,47 megatavuun. Me puolestamme siivutimme uudistuksen yhteydessä eioototta.fi:n tiedostokoon alle viidennekseen vanhasta: aiempi 1,23 megatavua on nyt 0,23 megatavua.

Sivulatauksen yhteydessä siirtyvä tiedostomäärä

Suurin yksittäinen tiedostokoon kutistumiseen vaikuttava tekijä on sosiaalisen median jakopainikkeiden korvaaminen yksinkertaisemmalla ratkaisulla. Palveluiden omat jakopainikkeet muodostivat aiemmasta tiedostokoosta noin 0,5 megatavun osuuden, siis yli tuplasti koko nykyisen sivun tiedostokoon. Muu säästö tulee tehokkaammasta kuvien käytöstä: käytössä on pienempään tilaan pakkautuvat tiedostoformaatit ja kuvista on tiristetty kaikki ylimääräinen pois.

Ei näitä huvikseen hinkattu

Vaikka aucorlaisilla saattaa ehkä olla salaisia intohimoja asioiden viimeisen päälle viilaamiseen, oli näille erinomaisille tuloksille myös käytännölliset syynsä. Koska eioototta.fi:n vierailijamäärät ovat suuria ja valtaosa saapuu sivustolle sosiaalisen median kautta, nopea latautuminen on elintärkeää käytettävyyttä.

Hyvää käytettävyyttä on myös superhelppo ylläpito, jossa esimerkiksi sisältötyypit on eroteltu hallintapaneelissa selkeästi omiksi osioiksi. Ja entäs sitten se kävijädata? Koska aiemmin Ei oo totta -blogin uusimmat artikkelit olivat kokonaisuudessaan luettavissa etusivulla, yksittäisen artikkelin kävijädata oli kadoksissa. Uudistuksen myötä kävijäluvut saadaan nyt Katleenalle visusti talteen.

“Kun sivustonsa antaa Aucorin käsiin, se on kuin kävisi kokonaisvaltaisen psykoterapeutti-ravintovalmentaja-varallisuusvalmentaja-personaltrainerin pakeilla. Sivustosta tulee nopeampi, näyttävämpi, tehokkaampi ja käyttäjäystävällisempi.”

Katleena Kortesuo

Kouluttaja, tietokirjailija