Netissä on paljon sisältöä. Siis aivan pirusti sisältöä. Sitä on paljon erityyppistä ja sitä luodaan montaa eri workflow-mallia käyttäen. Sisällön luominen on oma tieteensä, mutta niin on sen julkaiseminenkin.

Varsinkin WordPressin julkaisutyökaluista löytyy asetuksia ja mahdollisuuksia vähän joka lähtöön. Äkkiseltään vaihtoehtoja tuntuu olevan jopa ihan liiaksi asti. Mutta käydäänpä läpi pari yleisintä toimintamallia sisällön julkaisuun, niin näemme, että ei se niin hankalaa olekaan.

Lucky Luke

Sit mennään eikä meinata – olet lännen nopein sisällönsyöttäjä! Tai ainakin haluat sisällön valmistuttua saada sen julki niin nopeasti kuin mahdollista.

Kun käytössäsi on WordPress, onkin onnenpäiväsi, sillä sisällön julkaisu on kirjoittamisen jälkeen nopeimmillaan yhden napin painalluksen päässä. Julkaise-vimpaimen Julkaise-painiketta napauttamalla teksti… julkaistaan! Se ilmestyy sivustollesi välittömästi ja voit jakaa sisällön somekanaviisi ennen kun varjosi saa revolveria edes kotelostaan.

Kirjoita, paina Julkaise-painiketta ja tadaa!

Rooman valtakunta

Toisinaan Rooman tavoin sisältöä ei rakennetakaan päivässä. Kello lähestyy neljää ja sisältö on edelleen kesken.

WordPressin kanssa hätä ei kuitenkaan ole tämän näköinen, sillä työnsä voi tallentaa Luonnoksena. Luonnos ei vielä näy julkisivulla, mutta jää sisäisesti talteen jotta sen pariin voi myöhemmin palata. Luonnoksen hiomisessa varsinaiseksi lopputulokseksi on hyvä myös käyttää Esikatselu ja Versio -työkaluja.

Kun luonnos on saatu luotua tai sisältöä on muutettu, on suositeltavaa että sisältö tarkistetaan ennen minkäänlaista julkaisua. Tämä on mahdollista Esikatsele-painikkeella. Virallisesti se vie sinut esikatselunäkymään, josta näkee muutokset sivulla niin kuin ne julkaistuna näkyisivät. Mutta huomio! Ei ole ennenkuulumatonta, että jotkin asiat näkyvät “oikein” vasta, kun sisältö on virallisesti julkaistu. Kuvat tai asioiden asettelu ovat välillä alttiille tälle ilmiölle.

Jos jokin sitten menee pahanlaisesti mönkään tai tajutaan, että jokin sisällön aiempi versio ei ollutkaan niin hullu kuin ensin tuomittiin, voidaan ajassa ja versioissa palata taaksepäin Versioita-painikkeesta. Uusi versio luodaan automaattisesti aina, kun sisältö tallennetaan ja versioiden selausnäkymästä voi nähdä tehdyt muutokset sekä tarvittaessa palauttaa haluttu versio. Kyllä luonnos vielä saadaan sellaiseen julkaisukuntoon, että sitä kelpaa esitellä Englannista Egyptiin ja Portugalista Arabiemiirikuntiin.

The A-Team

Sanotaan, että olette eliittien eliittiä. Sanotaan, että sisältönne on parempaa kuin kenenkään muun. Sanotaan, että teillä on salainen ase. Niin teillä onkin, ja se ase on yhteistyö.

Yhteen hiileen puhaltamalla käytätte kaikkia tiimin jäsenten taitoja ja tietoa ja lopputulos on silkkaa timanttia. WordPress heittää kättä lippaan ja tukee työtänne alusta loppuun, sillä sisällönsyöttö onnistuu tiimissä ihan yhtä loistavasti kuin soolonakin. WordPress pitää huolen, että samanaikainen sisällöntuotto ei mene päällekkäin ja että kaikki sisältöön tehdyt muutokset ovat nähtävissä ja tarkistettavissa jo mainitun Versio-työkalun avulla.

Listausnäkymästä näkee mitkä artikkelit on työn alla.
Jos artikkeliin kuitenkin eksyy muokkauksen aikana, WP kertoo siitä kyllä.

Liiasta byrokratiasta tuntuu yleensä olevan enemmän haittaa kuin hyötyä, mutta jonkinlaista vastuun- ja tehtävienjakoa on toimivan yhteistyön kannalta hyvä harjoittaa. Tämmöistä ajatusmaailmaa voi WordPressissä toteuttaa Käyttäjärooleilla ja niiden hierarkialla. Eri käyttäjärooleille voidaan laatia omat oikeudet, ja yksi esimerkki olisi:

  • Päätoimittaja, joka voi julkaista ja editoida kaikkien sisältöä
  • Kirjoittaja, joka voi kirjoittaa ja julkaista omaa sisältöään
  • Avustaja, joka voi kirjoittaa sisältöä ja lähettää sen päätoimittajalle tarkistettavaksi ja julkaistavaksi

Eri rooleilla sisällöntuottamisesta saadaan virtaviivaisempaa ja prosessin eri vaiheisiin saadaan selkeät vastuuhenkilöt. Useammalla henkilöllä voi olla sama käyttäjärooli ja käyttäjärooleja on mahdollista muokata tai lisätä tarpeen mukaan. Näin eliittijoukollenne saadaan räätälöityä optimaaliset puitteet tuottaa ja julkaista vain parasta sisältöä jatkossakin.

I love it when a plan comes together.

Big Brother

Tämä on Big Brother. Kirjoittaja, tulisitko sisällöntuottohuoneeseen? Eikun… ei tarvitsekaan, täällähän on päätoimittajia, joilla on editointioikeuksia.

Olemassa olevan sisällön muokkaaminen onnistuu henkilöiltä, joilla on siihen käyttäjäroolin puolesta oikeudet. Nämä oikeudet voidaan määrittää tarvittaessa sekä luonnosten että julkaistun sisällön kohdalle erikseen. Mikä muokkaamisen tarpeen sitten aiheuttaakaan – se viimeinen vitsi oli kyllä aika huono, myönnän – sisällön muokkaaminen ei ole sen kummempaa kuin uuden sisällön kirjoittaminenkaan. Näkymä on sama ja tallennettaessa muokatusta sisällöstä tallentuu uusi versio, josta voi nähdä tehdyt muutokset. WordPress hoitaa automaattisesti sisällön metadatan päivityksen. Metadataan tallentuu esimerkiksi tieto, milloin sisältöä on viimeksi muokattu.

Jos pelkkä muokkaaminen ei riitä, voi sisällön myös poistaa, jolloin se siirtyy Roskakoriin. Tällöin sisältö poistuu julkisivulta, sekä sisällön hallintapaneelin Kaikki-oletuslistauksesta. Roskakori tyhjentyy automaattisesti 30 päivän jälkeen. Siihen asti sisältö on vielä palautettavissa Roskakori-listausvalinnasta, sisällön listausnäkymästä, jos vaikka käy ilmi, ettei se vitsi lopulta niin huono ollutkaan. 30 päivän jälkeen sisältö on kuitenkin mennyttä, joten käytä siis sisällön häätöoikeuttasi varovasti.

Artikkelin poisto ja palautus roskakorista.

VIP

Sisältö on tietoa, tieto on valtaa, ja valtaa ei sovi jakaa ihan miten vaan. Tai ainakin toisinaan sisältöä halutaan rajoittaa vai tietyille henkilöille, esimerkiksi maksaville asiakkaille.

Näkyvyyttä muokkaamalla voi rajoittaa kenellä kaikilla on pääsy sisältöön, oli se sitten luonnos tai julkaistu sisältö. Sekä luonnosten että julkaistujen sisältöjen näkyvyys on oletuksena Julkinen. Luonnosten kohdalla se tarkoittaa sitä, että luonnokset ovat sisäisesti kaikille näkyvissä. Julkaistujen sisältöjen kohdalla Julkinen tarkoittaa sitä, että sisältö näkyy julkisivulla kaikille.

Muita sisällön näkyvyyksien vaihteohtoja ovat Salasanasuojattu ja Yksityinen. Salasanasuojaus estää julkisivun puolella sisältöön pääsemisen ilman salasanaa (jonka saat itse päättää). Yksityinen näkyvyys estää julkaistun sisällön näkymisen sivustolla kirjautumattomille henkilöille. Yksityiset luonnokset ovat puolestaan saatavilla vain tietyn oikeustason haltijoille.

Näkyvyyden muokkaaminen.
Muista valita hyvä salasana!

Salasanasuojausta ja yksityisyys-toimintoa käytetään sisällön näkyvyyden rajaamiseen aika harvoin, joten monessa teemassa näitä ei ole erikseen otettu huomioon sivuston ulkoasussa. Jos siis haluat rajoittaa sisältöön pääsyä erityisen tärkeille lukijoille, kannattaa asia tarkistaa ja hankkia itselleen sellainen teema, joka on VIP-statuksen omaavan käyttäjänsä arvoinen.

Tämä oli pelkkä pintaraapaisu, mitä kaikkea WordPressin julkaisutyökaluilla voi tehdä. Mutta ehkä hämäristä aasinsilloista huolimatta olet saanut ainakin peruskäsityksen siitä, mitä WordPressillä on tarjottavaa sisällön julkaisuun liittyen. Pistä siis sisällöntuotantomyssysi päähän ja rupea A-Teamisi kanssa Rooman VIP-valtakunnan nopeimmaksi isoveljeksi!

Sisällön tuottamista, syöttämistä, julkaisua ja editointia helpottaa, kun sivusto on alusta alkaen suunniteltu selkeää sisällönhallintaa silmällä pitäen. Oletko jo lukenut Teemun blogisarjan: Selkeä sisällönhallinta sivustollesi?