WordPressin uusi Gutenberg-editori tuo sisällönhallintaan lohkoihin pohjautuvan muokkaimen. Tämä mahdollistaa entistä näyttävämmän sisällön rakentamisen. Taustalla Gutenberg asettaa sivustojen teemoille uusia vaatimuksia, joihin aloituspakettimme Aucor Starter nyt vastaa.

Rakennamme WordPress-sivustot aina alusta asti itse ilman valmisteemoja. Jotta vältytään tekemästä jatkuvasti uudelleen samoja perustustöitä, ei kannata aloittaa tyhjästä. Siksi olemme kehittäneet jokaisen sivuston äitiyspakkaukseksi Aucor Starterin. Se on aloituspaketti, joka kokoaa parhaat jutut projekteistamme parin vuoden ajalta.

Gutenberg-tuki saapui aloituspaketin uusimpaan versioon. Aloituspakettimme sai samalla oman demosivustonsa.

Mitä uutta Gutenberg tuo lähtötilanteeseen?

Gutenberg tuo sisällön syöttäjälle valittavaksi monta uutta elementtiä. Esimerkiksi sisältöön on mahdollista lisätä nappuloita, taulukoita ja sarakkeita. Nämä uudet ominaisuudet täytyy huomioida myös sivuston tyyleissä, jotta hallintatyökalut eivät lupaa sellaisia elementtejä, joita sivusto ei osaa näyttää.

WordPress tarjoaa kaikkiin Gutenbergin lohkoihin oletustyylit, joilla lähes mikä tahansa teema tukee ainakin kohtalaisesti Gutenbergiä. Oletustyylit ohjaavat tyylejä kuitenkin hiukan liiankin tiukasti ja niitä on työlästä yliajaa. Me haluamme oletustyylien sijaan rakentaa tyylit aina yksilöllisiksi. Aloitupakettimme hylkää siis tarjotut oletustyylit ja tarjoaa lohkoihin vapaasti muokattavat pohjatyylit.

Uudessa editorissa sisältöjä voi muokata joustavammin.

Gutenbergissä erilaisia lohkotyyppejä tulee oletuslohkoista, lisäosista ja teemasta. Lohkojen määrä voi ryöstäytyä helposti käsistä tai nurkissa voi pyöriä sivustolle turhia lohkoja. Aloitusteemamme poistaa käytöstä kaikki lohkot, joita ei ole erikseen sallittu. Jokaisen lohkon tarve ja käyttötarkoitus mietitään siis etukäteen.

Uutena suunnitelutrendinä Gutenberg mahdollistaa lohkojen leveyksien vaihtelun. Sen sijaan, että kaikki sisältö on tiukasti palstan sisällä, voi esimerkiksi kuva olla hiukan muuta tekstiä leveämpi tai jopa koko näytön levyinen. Tekstikappaleita voi siis elävöittää suurilla kuvilla tai saada lisää tilaa pitkille taulukoille. Aucor Starter tukee sekä tavallisia leveämpiä että koko ruudun levyisiä lohkoja.

Onko pakko siirtyä Gutenbergiin?

Perinteisestä editorista ei ole pakko luopua. Vaikka Gutenberg on aloituspakettimme ykkösvalinta, on perinteinen muokkain yhä tuettuna. Perinteisen editorin käyttöön on pari vaihtoehtoa:

  1. Käyttää pelkästään vanhaa editoria.
  2. Käyttää vanhaa editoria joissain sisältötyypeissä kuten tapahtumakalenterissa.

Virallinen tuki vanhalle editorille päättyy vuoden 2021 lopussa, minkä jälkeen kaikki uudet toiminnot WordPressissä eivät välttämättä enää toimi oikein vanhalla editorilla. Siksi pitkäikäisiin sivustoihin kannattaa jo nyt valita käyttöön Gutenberg.

Vanhan editorin tekstityylit toimivan tuttuun tapaan.

Gutenbergin ja vanhan editorin sisällön merkintätapojen välillä on joitain eroja, jotka pitää huomioida sivuston tyyleissä. Vaikka sivustolla olisi käytössä vain Gutenberg, voi sisällössä olla yhä vanhoja merkintätapoja, kun sisältöä on siirretty vanhalta sivustolta tai toisesta järjestelmästä. Me tuemme molempia tapoja.

Gutenberg vaatii WordPress-sivustojen tyyleiltä enemmän kuin koskaan. Siksi järkevä pohjaratkaisu on entistä tärkeämpi osa sivuston rakentamista.

Toistuvat ydin­ominaisuudet kulkevat nyt Aucor Coressa

Aloituspakettimme pohja-ajatuksena on pitkään ollut tehdä itsenäisiä sivustoja, jotka kasvavat täysin vapaiksi Aucor Starterin lähtötilanteesta. Kun sivusto tehdään aloituspakettimme pohjalta, se saa käyttöönsä kaikki sen hetken toiminnot ja hienosäädöt pohjasta. Äitiyspakkauksen tavoin paketin sisältö päivittyy jatkuvasti, mutta jo rakennetut sivustot eivät aiemmin saaneet käyttöönsä näitä uusia juttuja.

Tarvitaan siis kerran avattavan aloituspaketin lisäksi jatkuvasti kehitettävä lisäosa, Aucor Core, joka sisältää keskitetysti osan sivuston toiminnoista. Lisäosa päivittyy WordPressin päivitysten mukana, jolloin sivusto pysyy aina ajan tasalla parhaista käytännöistämme. Otamme tämän lisäosan käyttöön nyt kaikille rakentamillemme sivustoille.

On kuitenkin mahdotonta koota sellaista ydinominaisuuksien pakettia, joka sopisi jokaiselle sivustolle kaikissa tilanteissa. Jotkin sivustoista tarvitsevat eri ominaisuuksia tai joitain asetuksia täytyy asettaa eri asentoihin. Siksi jokaisen Aucor Coren ominaisuuden voi kytkeä päälle tai pois päältä sivustokohtaisesti.

Kaikki saavat käyttää aloitus­pakettiamme

Aloituspaketillamme saat yli 200 tuntia kehitystyötä ilmaiseksi. Aucor Starter on vapaasti kaikkien käytössä olit sitten opiskelija, harrastaja tai kilpailijamme. Se on vapaata lähdekoodia ja kuka tahansa voi ladata sen Githubista.

Sitä saa muokata, kopioida ja hyödyntää kaikkiin sivustoihin. Niin mekin teemme. Jokainen WordPress-projektimme alkaa tästä samasta pohjasta.

Lataa Aucor Starter.

Aloituspaketti Aucor Starter on meidän Kalevalamme. Se on koottu pitkän ajan kuluessa parhaista, oikeissa projekteissa tarvituista ominaisuuksista. Meillä hyödyt konkreettisesti kaikista tekemistämme projekteista. Ota yhteyttä.