Verkkopalvelun hankintavaiheessa unohtuu helposti selvittää miten vahvasti tulee sitouduttua sivuston tekijään sekä julkaisujärjestelmään. Sama sitoutumiskammo saattaa unohtua kun mietitään verkkopalvelun ylläpitoa, jatkokehitystä ja käyttötukea. Jos kaikki menee hyvin, toimittajaa ei tarvitse koskaan vaihtaa ja vahva side toimittajaan muistuttaa romanttisen komedian loppukohtausta.

Viimeistään silloin jos tavaraa osuu tuulettimeen voi paljastua karu todellisuus. Ehkä projekti sujui hyvin, mutta jatkokehitysviesteihisi ei ole vastattu eikä toimittajalta löydy osaamista kehityskohteiden toteutukseen. Ehkä toimittajayritys on lopettanut toimintansa tai siirtynyt pois verkkopalveluhankkeista. Käyttämäsi julkaisujärjestelmän version tuki voi olla loppumassa eikä sille heru enää apuja. Julkaisujärjestelmän käyttökokemus voi olla kamala eikä parannuksia ole tiedossa.

Yksityinen suljetun lähdekoodin julkaisujärjestelmä pakkonaittaa sinut helposti toimittajan kanssa. Teknistä toteuttajaa et voi vaihtaa sillä julkaisujärjestelmän lähdekoodia ei luovuteta etkä voi itse valita hosting-tarjoajaa. Viimeisenä silauksena: vaikka saisitkin lähdekoodin et todennäköisesti löydä ketään tämän yrityksen ulkopuolelta joka osaisi auttaa jatkokehityksessä, sillä julkaisujärjestelmä on toimittajayrityksen visusti varjelema salaisuus.

WordPressin ansiosta voit vaihtaa toimittajaa

WordPress toimittajaloukkuWordPress on maailman suosituin julkaisujärjestelmä jonka lähdekoodi on avoin ja kaikkien saatavilla. Voit käydä lataamassa julkaisujärjestelmän lähdekoodin itsellesi vaikka heti. Suuren suosionsa vuoksi WordPress-osaamista löytyy kattavasti niin kotimaasta kuin maailmalta. Usein verkkopalveluihin liittyy avointen lähdekoodien lisäksi osia jotka ovat räätälöityjä eivätkä siten suoraan avoimia. Tällaisia asioita voivat olla esimerkiksi osa sivuston käyttämistä lisäosista sekä teema, jossa on määritetty esimerkiksi ulkoasu ja sivupohjat.

Sivuston toimittajavaihdos voi siis tapahtua yksinkertaisimmillaan niin, että vanha toimittaja välittää uudelle sivuston tiedostot ja tietokannan tai tarvittavat tunnukset näiden hakemiseen ja hallinnointiin. Jos sivustossa on lisensoituja lisäosia, teema tai fontteja ja lisenssit ovat yrityskohtaisia, saatat joutua ostamaan uudelleen lisenssejä. Yleensä näissä tapauksissa puhutaan joistain sadoista euroista.

WordPress-verkkopalvelusi ei siis ole yhden toimittajan varassa. Jos on tarve siirtyä eri julkaisujärjestelmään, WordPressiin on saatavilla työkaluja joilla sisältöä voidaan viedä pois CSV-muodossa, jolloin sisältöä on mahdollista siirtää uuteen järjestelmään automaattisella ajolla. Kun siirryt WordPressiin, sisältöä voidaan vastaavasti tuoda järjestelmään esimerkiksi CSV-muodossa. WordPress ei siis lukitse sinua tiettyyn toimittajaan eikä se todennäköisesti lukitse sisältöäsi järjestelmän uumeniin.

Voiko suuri määrä räätälöintiä olla este toimittajavaihdokseen? Esimerkiksi WordPressin teeman rakennus edellyttää tietyn rakenteen ja nimeämissääntöjen noudattamista. Räätälöity kokonaisuus on monilta osin säännönmukainen ja hyödyntää todennäköisesti suoraan paljon WordPressistä löytyviä toiminnallisuuksia kuvakokojen määrityksestä sivupohjan rakenteeseen. Tietysti kaiken voi toteuttaa mahdollisimman sekavasti ja vaikeasti. Hyviä käytäntöjä noudattava sivusto on yleensä helppo siirtää toiselle toimittajalle.

Hosting-ympäristön voit valita – ja vaihtaa myöhemmin

WordPressin minimivaatimuksia, PHP-tukea ja tietokantaa, tarjoavia webhotelleja löytyy valtavasti eri hintaluokissa ja erikokoisille sivustoille. Suomesta ja ulkomailta löytyy myös useita WordPressiin erikoistuneita hosting-toimijoita jotka tarjoavat WordPressille optimoitua ympäristöä. WordPress-verkkopalvelusi toteuttaja osaa todennäköisesti suositella hosting-ratkaisua.

Jos WordPress-sivustosi saa esimerkiksi enemmän liikennettä kuin käyttämäsi webhotelli kestää, sivuston siirto onnistuu helposti toiseen webhotelliin tai vaikka rajusti skaalautuvaan Google App Engine -pilvipalveluun. Hosting-ratkaisun valinnassa kannattaa käyttää apuna asiantuntijaa, eikä pelkkä halvimman hinnan tavoittelu ole järkevää. Halpuus saattaa toisaalta tarkoittaa sinne päin hoidettua tietoturvaa, hidasta asiakaspalvelua tai jatkuvaa palvelukatkosta.

Voit hankkia WordPress-sivustoosi ylläpitopalveluita jolloin WordPressin ja lisäosien päivityksestä huolehditaan puolestasi. Jos päivityksessä ilmenee ongelmia, osaava ylläpitäjä pystyy ratkaisemaan tilanteen esimerkiksi palaamalla aikaisempaan toimivaan versioon. Päivityksiä voi asentaa myös itse, mutta mahdollisten ongelmatilanteiden ratkaisu vaatii teknistä osaamista, vie aikaasi ja yleensä unohtuu. Sinulla on joka tapauksessa valtaa valita haluatko ylläpitopalvelua ja mistä hankit sen.

Huomioi vaihtomahdollisuus sopimuksessa

Lopulta verkkopalvelun toteuttajan, ylläpitäjän tai hosting-ympäristön vaihtoon vaikuttaa tehty sopimus. Sopimuksessa määritetään esimerkiksi millä ehdoilla sopimuksen voi purkaa ja kenelle jäävät oikeudet lähdekoodiin.

Hosting-ratkaisun muutoksissa huomioi irtisanomisaika ettet joudu maksamaan pitkää aikaa päällekkäin kahteen paikkaan.

Esimerkiksi meillä Aucorilla asiakasta ei kahlita pitkillä sopimuksilla ja sanktioilla, vaan jos jälki tai meininki ei miellytä, lähteminen on tehty todella helpoksi (no, joskus olemme myös vähän tuupanneet selästä avuksi). Niissä harvoissa tapauksissa olemme myös auttaneet reippaasti sivuston siirtämisessä uuteen ympäristöön. Tärkeintä on, että katkoksista ei aiheudu loppuasiakkaalle vaivaa. Vastavuoroisesti olemme ottaneet hoitoomme kaltoinkohdeltuja projekteja ja antaneet niille hyvän kodin.

Voit välttää ikävät yllätykset toimittajaloukusta valitsemalla avoimen lähdekoodin WordPressin julkaisujärjestelmäksi ja tekemällä järkevän sopimuksen. Verkkopalveluprojekin ei kuulu sisältää toimittajaloukkua ja huonosti toimivasta yhteistyöstä pitää päästä eroon.