Hello fellows / Terve kämpperit / Hej CampKompisar!

Tämä on ns. liveblogi ja tänne tulkitaan WordCamp Nordicin käänteitä Aucorin kenttäreportteritiimin tulkitsemana.

Kaikki alkaa Contribuutiosta

Tommi & ensimmäisessä aallossa paikalle saapunut ryhmämme availi peliä somessa torstaina Contributor Dayn lomassa. A-instassa myös tunnelmia nähtävillä.

Conny_WordCampNordic
Conny contributing

Perjantai, aamupäivä

UX for everyone, Piccia Neri

Tämän vuoden WordCampin aloitti tyylikkäästi Piccia Neri, aiheenaan UX for everyone. Huomasi kyllä jo diojen ulkoasusta, että puhumassa on selvästi käyttöliittymäsuunnittelun ammattilainen. Esitys oli oikein hyvä intro UX-suunnitteluun, vaikka aihe ei ennestään niin tuttu olisikaan.

Pääpointtina oli, että kaikki liittyy käyttäjään. Eli kun arvioidaan sivuston käytettävyyttä, kyse on vain siitä, kuinka käyttäjä itse kokee sivun ulkoasun, navigoimisen helppouden ja viihtyykö hän sivulla. Tästä syystä paras tapa suunnitella ja toteuttaa käytettävyydeltään loistavia sivuja onkin ottaa käyttäjä mukaan projektissa heti alkuvaiheessa muun muassa erilaisten testien ja kyselyiden/tutkimusten muodossa.

Bonus! Kaikkien tuntema suosikkiesimerkki huonosta (mutta kieltämättä hauskasta) käyttöliittymästä: lingscars.com

mikko-kahvi
Kahvia on ollut ihanan riittävästi saatavilla ja olemme nauttineet joka mukillisesta.

Environmentally friendly WordPress development, Jaakko Alajoki

Jaakko Alajoen esitys verkkopalvelun ympäristövaikutuksista avasi monelle varmasti uusia näkökulmia verkkopalveluiden kehitykseen. Moni ei ehkä tule ajatelleeksi, kuinka paljon internet vie energiaa. Kuten Jaakko meille selvitti, internetin osuus maailman energiankulutuksesta on nykyään yhtä suuri tai jopa suurempi kuin lentoliikenteen. Siispä sivuston suorituskyky ja tehokkuus tulisi erityisesti ottaa huomioon.

Tässä Jaakon vinkit ympäristöystävällisen verkkopalvelun kehittämiseen:

 • Välimuistitus – energiansäästöä jopa 73 %.
 • Turhien lisäosien karsiminen – energiansäästöä 50 % (20 lisäosaa käytössä vs 0).
 • Sisäkkäisten tietokantakyselyiden (nested queries) sijaan yhdistetyt kyselyt (join query) – energiasäästöä jopa 95 %.
 • Vanha tuttu PHP-suorituskykyniksi: käytä str_replace() funktiota preg_replace():n sijaan, ellet välttämättä tarvitse regexiä – energiasäästöä jopa 60 %.

 

Jaakko_Alajoki_24_cores
Evermaden Jaakko Alajoki avasi sivustojen hiilijalanjälkeä omien testiensä pohjalta.

Väli-P.S. Hiilijalanjäljestä verkkosivuilla lisää myös Teemun tykittämänä tammikuulta.

Getting ready for PHP7.2, Jenny Wong

Tähän ajankohtaiseen asiaan saimme oikein tervetullutta infoa, eli kuinka toimia, kun PHP-versioiden tuki loppuu. Suositeltavaa onkin nyt siirtyä PHP 7.2- tai mieluiten jopa 7.3-versioon, jotta sivusto pysyy tietoturvan puolesta ajantasalla. On myös hyvä muistaa, että versiopäivitys ei ole vain harmittava, lisätyötä aiheuttava asia, vaan sen myötä kehittäjille tulee käytettäväksi muun muassa uusia ominaisuuksia ja funktioita, bugikorjauksia ja esimerkiksi parannuksia suorituskykyyn.

Content <3 Design (and vice versa), Laura Hinkkanen

Lauran esityksessä käytiin läpi sisällön merkitys sivuston suunnittelussa. Pääpointtina oli se, että sisällön takia ihmiset tulevat sivulle, joten siihen pohjautuen kannattaa sivu myös suunnitella. Olemme ehdottomasti samaa mieltä, että mitä enemmän ymmärrystä sisällöstä on suunnittelun alkaessa, sitä parempi. Usein sisältö lyödään paikalleen vasta viimeisessä vaiheessa ja se harvoin sujuu yllätyksettä.

Laura

5 big mistakes I’ve made as an entrepreneur that you can avoid, Julius Haukkasalo

Julius Haukkasalo

Juliuksen esityksessä käytiin läpi yrittäjille, ja miksei kaikille muillekin, oikein hyviä vinkkejä työelämään. Tässä ne tiivistettynä:

 1. Don’t do everything by yourself
 2. Allow others to fail (to a certain degree)
 3. Don’t avoid & delay conflict
 4. Do your paperwork in time
 5. Always prioritize family & personal wellbeing

 

The next most important skill…

Elisa
Elisaakin käytiin oikein joukolla kuuntelemassa, mutta muistiinpanoja ei tätä kuvaa lukuunottamatta ole, koska olemme hyvin tottelevaista väkeä. “Notesit” ovat “tulossa”. ;)

Feedback! (nyt videolla)

Perjantai, iltapäivä

How to investigate and recover from a security breach – real-life experiences with WordPress, Otto Kekäläinen

Oton puhe oli tuttuun tapaan vaikuttava ja täynnä asiaa. Aiheena oli tällä kertaa tietomurron tutkiminen ja sivun palauttaminen toimintaan sen jälkeen. Jotta samaa haavoittuvuutta ei voida käyttää uudelleen, tulee tietomurrot aina tutkia perusteellisesti ja selvittää mitä tapahtui, miten, ja kuka oli tekijä. Alla poimintoja Oton esityksestä, kuinka lähteä selvittämään sotkua:

 • Ota kopio sivusta haavoittuvuuden kanssa, ja vertaa aiempaan kopioon puhtaasta sivusta. Näin voit tutkia onko jotain tiedostoja muutettu.
 • Tarkista onko viimeisimmissä SSH- ja WP-kirjautumisissa jotain epäilyttävää.
 • Vertaa haavoittuneen sivun WP corea juuri wp.orgistä ladatun WP coren tiedostoihin, ja tarkista, onko niissä eroja.
 • Tarkista, onko uusia käyttäjiä luotu.
 • Tarkista onko tietokannassa epäilyttäviä muutoksia viime ajoilta.

Jan

Cache is keeping you from reaching your full potential as a developer, Thomas Audunhus

Thomasin 15 minuutin lightning talk avasi kuulijoille välimuistituksen huonoja puolia. Thomasin viesti oli, että hyvä suorituskyky ≠ välimuistitus. Välimuisti ei automaattisesti tee sivustosta nopeaa, koska vain 10–50 % sivun latauksista käyttäjille tulee välimuistista. Useimmiten tieto siis haetaan suoraan kannasta ja koodia suoritetaan. Siksi koodin tulisi olla aina suorituskykyistä, eikä välimuistin varaan voi laskea. Thomas tuumasi, että parasta koodia syntyisi, jos välimuistia ei olisi olemassa ollenkaan, koska se kannustaisi kehittäjiä tuottamaan aina mahdollisimman hyvää jälkeä. Esitys Slidesharessa.

Hyvä pro tip esityksestä: Tee suorituskykybudjetti, eli esim. tietty aikamääre sivun latauksessa, josta pitää kiinni, ja toteuta sivu sen mukaisesti.

Gutenberg Best Practices For WordPress Developers That Had No Time to Learn JavaScript Deeply, Antonio Villegas

Tässä puheessa otettiin pikakatsaus Gutenberg-blokkien kehitykseen. Antonion vinkit olivat: 1) opi ensin syntaksi 2) käytä jo valmiita töitä mallina ja 3) opi sitä kautta kokonaiskuva Gutenberg-kehitystyöstä. Hyviä vinkkejä ja monelle kehittäjälle oikein ajankohtainen puhe.

Lessons from WordPress core on how to (not) write code, Andrey Savchenko

Andreyn puheessa saatin tiivistetysti ohjeita ja koodausstandardeja WP coreen liittyen. Andrey oli tehnyt tutkimusta siitä, mitkä ominaisuudet ovat todettu WordPressissä hyviksi ja mitkä ei. Tutkimuksen pohjalta hän ohjeisti meitä tiivistetysti tuottamaan joustavaa, uudelleenkäytettävää ja myöhemmin helposti laajennettavaa koodia.

WordPress at scale within the Norwegian Government, Monica Solheim Slind and Magne Ilsaas

Monica-Solheim-Slind_Magne-Ilsaas

Päivän viimeisessä puheessa kuultiin, kuinka joustava ja rajaton julkaisujärjestelmä WordPress on. Kuulimme tarinan Norjan valtion sivujen kehityksestä, mikä toteutettiin WP:llä. Tarkemmin sanottuna kyseessä on multisite-asennus, joka koostuu peräti 75+ alasivustosta. Sivustoista vastaa norjalainen WP-toimisto Dekode, jonka kanssa tämä kunnianhimoinen projekti on toteutettu ja joka vastaa ylläpidosta. Projekti oli saatu hienosti päätökseen, vaikka alussa oli jonkin verran mutkia matkassa, kuten väärinymmärryksiä puolin ja toisin, ja epävarmuutta siitä, mitä oikeastaan ollaan tekemässä.

After party and beyond

Pienen hotellihuoneresetin jälkeen siirryimme perisuomalaiseen talvisäähän (vesisade) ja metsästimme vatsamme täyteen maittavaa noutoruokaa. Väliin pienet pre-afterit ja itse after partyt pidettiinkin taas tutuissa Paasitornin tiloissa. Illalla päästiinkin kunnolla rentoutumaan tiedontäyteisen päivän jälkeen. Osa rentoutui jakamalla mm. coaster swagia, osa tajusi mennä nukkumaan ajoissa ja kun pitkään etsii, saattaa lopulta löytää itsensäkin karaokebaarista. Ihan lopuksikaan ei selvinnyt oliko rakkaus lumivalkoista vai pöytä täynnä märkää?

Loppusanat

Tämäkin WordCamp oli erittäin onnistunut ja oli todella kiva nähdä osallistujia muista pohjoismaista ja kauempaakin. Puhujat olivat loistavia ja Paasitorni tapahtumapaikkana kaunis –  ja alimmassa kerroksessa myös baari, koska onhan nesteytyksestä tärkeä huolehtia. :) Opittiin taas uutta ja pidettiin hauskaa, oikein toimiva yhdistelmä! Ensi kertaan!

kiitos

***

Contenttii olivat takomassa Aleksi, Anssi ja Tommi. ?‍??‍??‍? Kannattaa kurkata myös Connyn insta ja Teemun twitteri!

hallitus_on_kaatunut?
Tommin fotossa kontenttitiimi on ehkä kuullut juuri hallituksen kaatumisesta. Tai Juttutuvan aukeamisesta.

WordCamp Nordic, kootut linkit

via GIPHY