Tämä kirjoitus koskee WordCamp Helsinki 2017 -tapahtumaa. WordCampit ovat WordPress-yhteisön vuoden kohokohtia, joissa väkeä saapuu ympäri maan kuuntelemaan puheenvuoroja, tapaamaan ihmisiä ja keräämään tarroja.

Suomessa tapahtuma on kaksipäiväinen. Ensimmäisenä päivänä on varsinainen konferenssi ja afterparty. Jälkimmäisenä on workshoppeja ja osallistutaan WordPressin kehitykseen. Viritimme sähköpostiin vastaajat päälle ja lähdimme lähes koko Aucorin voimin mukaan. Tilastona se näytti ihan hyvältä:

(Okei, myönnettäköön etteivät kaikki muut välttämättä muistaneet merkitä yritystä tietoihinsa)

Mukana järjestäjätiimissä

Matkustetaan ensin ajassa hieman taaksepäin.

Tapahtuman valmistelu aloitettiin yli puoli vuotta ennen WordCamppia. Koottiin järjestäjätiimi, etsittiin sopiva paikka ja suunniteltiin budjetti. WordCampeista täytyy myös aina tehdä hakemus, jonka perusteella tapahtumasuunnitelma hyväksytään.

Olin järjestäjätiimissä mukana. Tiimimme koostui kirjavasti ihmisistä eri yrityksistä sekä osittain eri puolelta Suomea. Voit kurkistaa koko järjestäjätiimin täältä.

Järjestäjien lisäksi tapahtumapäivälle on vapaaehtoisia, jotka ovat apuna kaikissa tapahtumapäivän järjestelyissä. Esimerkiksi rekisteröintipiste, narikka ja valokuvaus on käynnissä koko päivän ajan ja puheiden ympärillä tarvitaan selostusta, videointia ja aikarajojen valvontaa. Virallinen sivusto ja Twitter-tili tykittivät jatkuvasti tietoa tapahtuman ympärillä.

Olin itse apuna puhujien valinnassa ja esitysten tarkastamisessa. Oma osuuteni suunnittelussa oli hieman muita vaatimattomampi, mutta osallistuin mahdollisuuksien mukaan kaikkiin kokouksiin. Itse tapahtumassa olin mm. vetämässä jatkojohtoja ja vastaanottamassa kävijöitä. Toisena päivänä vedin käännöstyöpajaa, josta kerron hieman myöhemmin lisää.

Oli mahtavaa järjestää WordCamppia niin osaavien tyyppien kanssa. Järjestäjänä pääsee tapaamaan mahtavia tyyppejä ja toteuttamaan yhteisön vuoden kohokohtia.

Sponsoroimme tapahtumaa

Olimme tänä vuonna sponsoreina. WordCamppia järjestetään WordPress Foundationilta tulevaan avustuksella, pääsylipputuloilla ja sponsoreiden avulla.

Globaaleja sponsoreita olivat WooCommerce, Jetpack, Bluehost, GoDaddy ja WPML, jotka avustavat yhteisöjen tapahtumia maailmanlaajuisesti. Näiden lisäksi on tapahtumakohtaisia sponsoreita, joita olivat WP-Palvelu, Redland, Aucor (me), Frantic ja WYSIWYG.

Sponsorina saimme tapahtumaan oman pöydän, josta saimme jakaa tapahtuman tärkeintä antia – tarroja. Kilpavarustelu sponsoripöydillä oli kovaa. Redlandilla oli valtava screeni, Franticilla piilotettuja lahjoja ja Seravolla (WP-Palvelu) oli Speden Spelit -reaktiopelimukaelma.

Meillä oli suklaata.

Jos jäit ilman tarroja, meillä saattaa olla vielä jemmassa muutamia.

Päivä 1: Puheita, moikkailua ja iltarientoja

WordCampin ensimmäisenä päivänä vajaa 250 henkeä saapui Helsingin Virgin Oiliin. Kaikkia yhdisti kiinnostus WordPressiin. Paikalla oli niin ammattilaisia, opiskelijoita kuin joitain epäonnisia projektipäälliköitäkin (sori, Alina).

Päivän pääantiin kuuluu puheenvuorot. Aucorin sydäntä lähellä oli etenkin puheet monikielisen ja monikansallisisen sisällön käyttökokemuksesta (Thomas Hurd) ja verkkopalvelun esteettömyydestä (Miikka Vento, alla).

Aikataulu ja kaikki aiheet löytyvät WordCamp Helsingin sivuilta. Puheet ilmestyvät myös jossain vaiheessa videotallenteina WordPress.tv-sivustolle. Kokonaisuudessaan puheet olivat jälleen kerran mainioita ja aiheet kiintoisia.

Hienointa WordCampeissa on kuitenkin yhteisön tapaaminen. WordPress Finland Slackista ja Twitteristä moni nimimerkki sai kasvot. Monet olivat jo tuttuja aiemmista WordCampeista ja WordPress Meetup -kiertueesta.

Tapahtuman jälkeen suuntasin järjestäjien ja puhujien päivälliselle Smygiin. Sieltä jatkettiin WordCampin afterpartyyn VIP Roomiin.

Päivä 2: Workshopit ja apua WordPressille

WordCampin toisena päivänä on tarjolla workshoppeja sekä erilaisia tapoja osallistua WordPressin kehitykseen. Toinen päivä sijoittui Microsoft Fluxiin, kuten viime vuonna.

Janne ja Tommi osallistuivat workshoppiin, jossa käsiteltiin meetuppien ja WordCamppien järjestämistä. Itse olin vetämässä WordPressin kääntämisestä suomeksi.

WordPressin lisäosahakemisto oli juuri uudistunut ja uusissa näkymissä oli käännettävänä reilu 400 merkkijonoa. Vedimme osallistujien kanssa internet-työhanskat käteen ja aloimme kääntää. Päivän lopuksi saimme ihmeen kaupalla koko hoidon käännettyä.

Lisää WordCamppeja Suomeen

WordCampeilla on valtava kysyntä Suomessa. Tapahtuman liput myytiin loppuun noin kahdessa tunnissa. On siis varmasti kiinnostuneita kävijöitä, joille ei yksinkertaisesti riitä lippuja.

WordCamp Helsinki 2017 on Suomen kolmas WordCamp. Se on tätä ennen järjestetty Tampereella ja samassa paikassa Helsingissä.

WordCampin jälkeisenä maanantaina Jenny Wong ja Niko Pettersen kävivät täällä Turussa opastamassa WordCamppien järjestämisessä. Tiistaiksi sama parivaljakko jatkoi vielä tapaamaan Tampereen yhteisöä.

Tulevat WordCampit voivat siis sijoittua esimerkiksi Jyväskylään, Tampereelle tai Turkuun. Tapahtuma on kasvanut koollaan jokaisella kerralla. Pelkän koon kasvattamisen sijaan voidaan päätyä järjestämään vaikka kaksi WordCamppia vuodessa.

#WCTKU?

WPTurku muistelee WordCamppia 4.5.2017

Seuraavassa Turun WordPress Meetupissa muistellaan tätä WordCamppia. WPTurku järjestetään tuttuun tapaan kuukauden ensimmäisenä torstaina 4.5. klo 18:00 Panimoravintola Koulussa. Samalla selvitetään kiinnostusta WordCampin järjestämisestä Turkuun jossain vaiheessa.

Ilmoittaudu mukaan WPTurkuun.

Linkkejä

Twitterissä #WCHEL
Instagrammissa #WCHEL
WordCamp Helsinki 2017 -virallinen sivusto
WordPress Finland Slack