WordCamp2016-paitaa ja kahvia

Tuossa yhtenä perjantaina otimme ja lähdimme kelpo joukolla itäisen paikan leirille! Alle buukattiin supernopea idän pikajuna aamuseiskalta ja jo ennen yhdeksää marssimme sisään WordCamp Finlandin narikkajonoon Virgin Oilissa. Prego-vaunun voisarvet pyörivät tässä vaiheessa jo vähän nälkäisessä vatsassa, mutta reipas kahmaisu WP-palvelun ja Franticin tiskeillä täytti pöydän sokerihumalan aineksilla.

WordCamp Finland järjestettiin Suomessa toista kertaa ja liput tapahtumaan myytiin loppuun jo parissa tunnissa. Olimme paikalla sankoin joukoin myös viime vuonna WordCamp Finlandissa Tampereella. WordCamp Finland on maamme suurin vuosittainen WordPress-tapahtuma johon kokoontuu ihmisiä ympäri Suomen – sekä ulkomailta. WordCampissa tarjolla on asiantuntijapuheenvuoroja, yhteistä minglailua sekä workshoppeja. WordCamppeja järjestetään ympäri maailman – katso WordCamp-kalenteri täältä.

Aucor käsittelee monikielisyyttä WordPressillä

26509379835_788517b878_k
Iltapäivän päätösnumerona jo hieman harventuvalle, mutta sille sitkeimmälle siivulle yleisöä tarjoiltiin meidän (nuoremman) Jannemme esitys WordPressin ja monikielisyyden hanskaamisesta like a boss. Esityskielenä ei ollut raum eikä turumurre vaan ihan se virallinen englanti (ilman lippua).

Alla Slideshare-aineisto ja jatkokysymykset esim. nimikahvaan @j_underdude.

Janne käsitteli esityksessään laajasti erilaisia haasteita joita seuraa monikielisyydestä. Fonttivalinnoissa pitää huomioida eksoottiset merkistöt – kaikista fonteista ei löydy esimerkiksi kyrillisiä aakkosia. Miten hallintanäkymä saadaan pidettyä selkeänä kun kieliä on paljon? Miten monikielisyys vaikuttaa suorituskykyyn?

Esityksen mukana julkistimme pari kehittämäämme lisäosaa monikielisyysominaisuuksien parantamiseen.

Dynamic MO Loader parantaa ei-englanninkielisten WordPress-sivustojen suorituskykyä. Julkaisujärjestelmän, teemojen ja lisäosien käännökset sisältävissä MO-tiedostojen käsittelyssä on parantamisen varaa. Käännöstiedostojen välimuistituksella sivun generointiaikaa saadaan höylättyä pienemmäksi. Lue teknisempi kuvaus asiasta ja lataa lisäosa GitHubista.

Polylang Copy Content selkeyttää kieliversioinnin työkulkua Polylang-monikielisyyslisäosalla. Lisäosamme ansiosta voit luoda käännöksen esimerkiksi artikkelista kopioimalla artikkelin alkuperäisellä kielellä käännöksen pohjaksi. Kaikki sisällössä olevat kuvat ja galleriat käännetään automaattisesti kohdekielelle ja sinun tarvitsee kääntää niistä vain kuvatekstit. Oletuksena kieliversiota tehdessäsi saat eteesi tyhjän editorin jolloin tekstimuotoilujen ja kuvien kanssa säätäminen vie tuhottomasti aikaa.

Lisäosa on vielä beta-vaiheessa ja pienen kehityksen jälkeen se julkaistaan WordPress.orgin  viralliseen lisäosahakemistoon. Jos tahdot testata lisäosaa jo nyt, voit ladata sen GitHubista.

Monikielisyys on meillä Aucorissa sydämessä mielenkiintoisten monikielisyysprojektien jälkeen. Kirjoitamme varmasti aiheesta tulevaisuudessa lisää ja osallistumme lisäosien kehitykseen.

After Partyssa minglailua

Teimme vahingossa loistavan ratkaisun jahkaillessamme turhan pitkään hotellilla esitysten jälkeen – aikaa ei jäänyt mennä erikseen syömään ennen after partya joten otimme suoraan suunnaksemme O’Learysin. Olimme paikalla niin varhain että pääsimme illan parhaille paikoille pitkään pöytään huoneen takaosaan, jossa illan aikana kävi istumassa kanssamme paljon tuttuja WordPress Finlandin Slackista ja Twitteristä.

Pöytään istahti jossain vaiheessa iltaa ainakin MEOMin Natanael Sinisalo, WP-Palvelun Otto Kekäläinen ja Antti Kuosmanen, Generon Jonathan Björkskog, Sirdarin Jukka Rautanen, Bananasin Tuomas Lecklin, Foxlandin Sami Keijonen ja H1:sen Daniel Koskinen. Oli mahtavaa tavata teidät kaikki! Kiitos! Listasta unohtui varmasti monia. Näiden lisäksi ehdimme moikata teitä esitysten välissä ja Twitterissä.

Contributor-päivässä autettiin WordPressiä

Esityksiä seuraavana päivänä oli tarjolla workshoppeja ja contributor-esityksiä ja -toimintaa. Teemu ja Janne suuntasivat contributor-aiheisiin. Janne osallistui WordPressin-ytimen kehitykseen ja virheiden korjaukseen ja Teemu oppi WordPressin, lisäosien ja teemojen kääntämisestä. Suosittu monikielisyyslisäosa Polylang saatiin käännettyä täysin suomeksi. Osallistumme tulevaisuudessa aktiivisemmin käännöksiin ja nyt on jo monta lisäosaa jonossa käännettäväksi.

WordPress on nousussa Suomessa

Viime vuoden WordCamp Finland sysäsi WordPress-ihmiset liikkeelle – se oli ensimmäinen tapahtuma Suomesta, joka toi yhteen koko maan WordPressistä kiinnostuneet ihmiset. Tapahtumassa avattiin myös oma keskustelukanava Slackiin, jossa on tällä hetkellä lähes 300 käyttäjää.

WordPress-pöhinä on kasvanut valtavasti viime vuoden WordCampista. Meetup-ryhmiä on nyt useita ja keskustelu käy kuumana Suomen omalla keskustelukanavassa – WordPress Finland Slackissa.

WordCampissa tuli puheeksi myös seuraavan WordCamp Finlandin järjestäminen. Tampere ja Helsinki on nyt käytynä ja seuraava paikka on avoinna. WordCampin iltariennoissa ainakin Jyväskylän ja Turun välille yritettiin jo lämmitellä pientä kilpailua, joten katsotaan nyt mihin homma lähtee kehittymään!

Lopuksi vielä kooste onnistumisista, kehitettävistä asioista sekä linkit muihin koosteisiin:

Hyvää

  • Lounas!
  • Sijainti & tilat
  • Kiinnostavat ja asiantuntevat puhujat
  • Pitävä aikataulu
  • Selkeä viestintä

Kehitettävää (huom. posi!)

  • Kaistat esityksiin, lyhyempi istumaosuus, freesimpi kansa.
  • Alla linkitettyä Morgan Digitalia lainaten, enemmän minglausta, mutta ei mitään väkinäistä speed dating -keekoilua vaan jotakin tälle jengille sopivampaa. Jos Jussi Kinnulan live-ohjelmoinnista lähtee kehittelemään niin pariohjelmointia arvotun kaverin kanssa lavalla. Ja meille markkinointituroille LinkedIn-troolausta baaritiskillä?

Kokonaisuudessaan pidimme tapahtumaa erinomaisena ja odotamme innolla seuraavaa WordCamppia.

Muita hyviä yhteenvetoja tapahtumasta:

WordCamp 2016

Jatkona tapahtumalle, Turku WordPress Meetupin huhtikuun istunnossa tämän viikon torstaina (28.4.) käsitellään WordCampin aiheita. Tapahtuma on tuttuun tapaan Panimoravintola Koulussa klo 18.00 alkaen. Ilmoittaudu mukaan tästä. Nähdään siellä!