Aucoraattori lanseeraa uuden kategorian: pikkusoftat. Käsittelemme jutuissa uusimpia ja kuumimpia webbi- ja mobiilikilkkeitä (appz!) kolealla otteella. Tarkoitus on poimia netin pintavirrasta kiiltävimmät vonkaleet ja katsoa mihin pöhinä perustuu sekä ennen kaikkea – onko pöhinälle perusteita.

Ensimmäisenä listalla on (toistaiseksi) vain iPhonelle tarjottava valokuvasofta Instagram. Kyseessä on ns. kuvanhuononnukseen eli retrofiilistelyyn perustuva tuote, jonka edeltäjinä ovat ainakin Hipstamatic ja tietysti filmifiilistä hehkuttavat kuvankäsittelijät milloin milläkin työkalulla. Samaan pilveen voidaan laskea myös tietyissä piireissä suositut Holgat sun muut tuhnuista ja yllättävää jälkeä tuottavat halpiskamerat.

Instagramissa on kolme osaa: 1) iPhonen kamera (tai kuvat kuvakirjastosta) 2) hillitty määrä filttereitä ja 3) valokuvien jakotoiminto. Kaksi ensimmäistä ovat peruskauraa ja toimivat ketterästi kuten pitääkin. Erona muihin App Storen kilpailijoihin on Instagramin yhteisöpuoli – se toimii ensisijaisesti sovelluksen sisällä ja itse nettisivuilta ei löydy kuin hyvin lyhyet startupin “minimivaatimukset”, tilin muokkausmahdollisuus ja pohja kuvan jakamiselle.

Seldo.comin kirjoituksessa Why I really, really hate Instagram (via Rautasilta) itketään tutulla sävelellä iPhone-uskovaisten typeryyden perään – miksi ihmeessä surkean kameran surkeaa kuvaa pitää vielä entisestään tuhota. Vastaus on valitettavan helppo: kuvaaminen on hauskempaa kun kuvista syntyy pieniä teoksia muutamalla helpolla valinnalla. Tärähtänyttä kuvaa lemmikkikissasta ei pelasta mikään efekti, mutta ankeasävyisen peruskuvan saa kyllä helposti uudelle tasolle filtterien kontrasti- ja sävymuutoksilla sekä erilaisilla reunuksilla ja on hyvä muistaa, että sen laadun ei tarvitse olla kovin ihmeellinen kun kuvia katsellaan puhelimen näytöltä tai varsin pienenä esim. Facebookissa tai Instagramin sivuilla.

Alla esimerkkikuvat iPhonen “raakamateriaalista” (vas.) ja Instagramin läpi ajetusta versiosta (oik.).

Alkuun idea älypuhelimeen suljetusta yhteisöstä tuntui hölmöltä, mutta innostus nousi tutulla kaavalla kontaktien määrän lisääntyessä kahdesta kymmeneen jne. Internetin uutistoimiston tietojen mukaan sovellus keräsi ensimmäisen viikkonsa aikana hullut 100 000 käyttäjää, joten nähtävästi joku muukin on jäänyt samaan koukkuun.

Muutama linkki jatkoseikkailuihin:

Loppuun vastapainoksi iHehkutukselle muistutus siitä, että kaikkeen ei tarvita iPhonea. Pekka Nikruksen mustavalkoisia mobiilikuvia ja käsittääkseni/muistaakseni Pekankin kuvien alkupotku; Olli Sulopuiston mainio kuvausvinkki Mustavalkoinen kännykkämies, josta poiminta:

Tietenkään kännykällä ei saa otettua kaikenlaisia kuvia, mutta tarpeeksi monenlaista kyllä. Omat taitoni tulevat vastaan nopeammin kuin laitteen rajat.

Nih! Kuvatkaa, älkää laskeko megapikseleitä.