Vuonna 1998 Mars Climate Orbiter laukaistiin kohti aurinkokuntamme punaista planeettaa. Lähtölaskenta päätti vuosien valmistelun ja noin 300 miljoonan dollarin kehitys- ja laukaisukulut. Avaruusluotain oli valmis.

Kyytiin oli kuitenkin kivunnut pieni bugi. Alihankkijan tekemä koodipätkä palautti nimittäin liikemäärätietoa brittien paunasekunneissa eikä newtonsekunneissa. Tämä yksityiskohta oli piilossa koko yhdeksän kuukauden matkan ajan – ei sillä että kukaan olisi asiaa voinut enää korjata. Syyskuussa 1999 yhteys avaruusluotaimeen katkesi kun se sinkoutui tuhoonsa kaasukehän läpi navigoituaan väärin. Kaikki raha, aika ja vaiva haaskattuna.

Edes NASA ei ole virheetön

Täydellinen virheettömyys ei ole mahdollista. Vaikka NASA työllistää maailman älykkäimpiä ihmisiä, jotka rakentavat avaruusaluksia satojen miljoonien budjeteilla ja vuosien ajan, tapahtuu virheitä. Apollo 13:n komentajaa lainatakseni: “Houston, meillä on ongelma.”

Tietysti panokset ovat paljon pienemmät kun rakennetaan vain verkkosivustoa. Silti aivan samaan tapaan siinä tulee ilmi bugeja ja epäloogisuuksia, joita ei osattu huomioida ennen lähtölaukausta. Verkkosivusto ei kuitenkaan jää julkaisun jälkeen leijailemaan tyhjyydessä. Sitä voi kehittää.

Siispä löydetty bugi voidaan korjata vikkelästi. Toimintalogiikkaa voidaan yhä hienosäätää ja se unohtunut toiminto voidaan yhä rakentaa. Kun avaruusluotaimelle lähtö on peruuttamaton teko, on julkaisu verkkosivustolle vain lopulta melko vähäpätöinen välivaihe.

Verkkosivu ei jää julkaisukuntonsa varaan kun se saa ylläpitoa ja jatkokehitystä. Lähtölaskenta julkaisuun ei tarkoita kehityksen lopettamista.

Mitä pakata mukaan kolmen vuoden matkalle?

Avaruusaluksen suunnittelijan pitää tietää kaikki tarpeet matkan alusta vuosien päähän. Täytyy tietää tarkasti esimerkiksi polttoaineen määrä ja astronauttien aamupalat. Jokainen yksityiskohta pitää olla kunnossa lähtölaukaisussa.

Joskus verkkosivujen ostajakin yrittää keksiä kaikki tulevaisuuden toiveet heti tarjouspyynnössä. Syntyy helposti toimintoja, jotka ovat aluksi tarpeettomia sekä vajavaisia silloin kun niitä joskus tarvitaan. Yleensä taustalla on hankala budjetti tai resurssointi, joka tarjoaa rahaa ja aikaa lähinnä sivuston rakentamiseen, ei jatkokehitykseen.

Verkko on täynnä turhaan tehtyjä ominaisuuksia. Siksi toimintoja kannattaa priorisoida verkkopalvelua rakentaessa. Aikataulu ja kustannukset pysyvät maltillisina kun osa toiminnoista tehdään vasta julkaisun jälkeen.

Pahimmillaan rahaa valuu hukkaan kun esimerkiksi sitä varmuuden vuoksi tehtyä tapahtumakalenteria ei koskaan oteta käyttöön.

Matkalle tavaraa kannattaa tietysti raahata mukana mahdollisimman paljon. Mitä jos joskus tarvitsee?

Avaruuslentoa ei voi vähän kokeilla

Avaruusaluksella ei voi tehdä kevyitä kokeiluita. Rakentaessa tehdään tarmokasta testausta, joka valmistaa aluksen lähtölaukaukseen, jossa se on täysin valmis. Toiminnoista pitää varmistua maan kamaralla, sillä satelliitti ei voi käydä avaruudessa kääntymässä.

Verkkosivustoa on mahdollista kehittää hyvin nopeasti ja joustavasti ilman valtavaa työmäärää. Uusia toimintoja voidaan esittää ensin klikkailtavana prototyyppinä, jolloin toimintaperiaatteen ja käytettävyyden voi selvittää ennen toteutusta. Huonosti toimiva ratkaisu huomataan näin mahdollisimman nopeasti.

Toteutuksessa voidaan hyödyntää MVP-filosofiaa (minimum viable product), jolloin toteutetaan yksinkertaisin toimiva versio toiminnosta. Kun se on todettu toimivaksi, voidaan siihen tehdä taas pieniä parannuksia. Voidaan julkaista siis jatkuvasti lisää kokeilujen perusteella ja minimoida turhaa työtä, jos jotain toimintoa ei testauksen perusteella tarvita.

Miksi avaruusalukset eivät kuulu verkkoon?

Avaruusalus tulee valmiiksi kun se laukaistaan avaruuteen. Verkkosivusto taas ei ole koskaan valmis. Sivustoa täytyy jatkuvasti parantaa, hoitaa ja kehittää myös julkaisun jälkeen.

Jos sivusto kehitetään julkaisuun täydelliseksi ja jätetään sitten koskemattomaksi, jää verkon tarjoamat mahdollisuudet käyttämättä. Lisätarpeita nousee aina kun sivustoa käytetään ja organisaatio kehittyy. Koko sivuston elinkaarta ei tarvitse nähdä loppuun asti. Se on verkon rikkaus.

Web-kehittäjä sanoisi: “Houston, meillä oli ongelma, mutta puskin versionhallintaan jo korjauksen.”

Avaruusaluksia emme rakenna, mutta verkkosivuja suunnittelemme, toteutamme ja jatkokehitämme niin kuin verkkosivuja kuuluu. Ota yhteyttä!