Kuvan tarkoitus menee ohi esimerkiksi sokeilta. Kuva voidaan selittää näille erityisryhmille vaihtoehtoisella tekstillä, joka näkyy myös siinä tapauksessa, että kuva ei latautuisi.Minä en tarvitse esteettömyyttä. Esteettömyys kuuluu vain sokeille, invalideille ja mummoille. Sitä paitsi en tunne ketään, joka tarvitsee pyörätuolia. Esteettömyys koskee häviävän pientä ryhmää ja se on rahan haaskausta.

Nämä ovat tavallisia ennakkoluuloja. Esteettömyys ajatellaan vain jonkin oudon vähemmistön tarpeeksi. Esteettömyys on pakkopullaa, joka rumentaa sivuston ulkoasua ja lisää projektin hintaa.

On aika murtaa myyttejä. Esteettömyyden ydinajatuksena on, että kaikki voivat saavuttaa sisältösi. Esteettömyys koskettaa siis kaikkia.

Nakkisormet ovat esteettömyysongelma

Monet verkkosivut vaativat kosketuslaitteilla selailijalta kirurgin tarkkuutta. Mainoksen sulkeva rasti on parin millin kokoinen. Valikon alakohdat aukeavat mikroskooppisesta nuolesta. Ongelmat korostuvat kävellessä tai silloin kun on hirveä kiire.

Nakkisormisuus ei ole sairaus tai vamma. Ohiklikkauksia ja -painalluksia käy kaikille. Napautettavista alueista pitää tehdä riittävän suuria, ettei niihin osumista tarvitse epäröidä. Nakkisormista huolehtiminen on osa esteettömyyttä.

Vaatiiko tekstisi ymmärtäminen tohtoritutkintoa?

Ammattikieli, sivistyssanat ja kirjainlyhenteet jättävät suuren osan lukijoista ulkopuolelle. Jotta sisältösi toimisi, sen pitää olla ymmärrettävää. Jos yleisönä ei ole lääkärit tai diplomi-insinöörit, et voi käyttää sanastoa, joka aukeaa vain kuuden vuoden yliopistotutkinnolla. Kukaan ei valita, että tekstisi oli liian selkeää.

Helppolukuinen teksti ei tarkoita sitä, että sinun pitäisi kirjoittaa idiooteille. Voit kertoa hankalistakin asioista kun vältät tarpeettomia sivistyssanoja, jäsennät tekstiä järkevästi ja avaat käyttämäsi lyhenteet. Selkeä ja helppolukuinen sisältö on osa esteettömyyttä.

Hakukoneet eivät käytä hiirtä ja näppäimistöä

Hakukoneet, kuten Google, lähettävät tekoälyllä varustettuja robotteja tutkimusmatkalle sivustoille. Robotit liikkuvat sivustolla ja päättävät monimutkaisten kriteerien perusteella, millä hakusanoilla sivustosi tulisi näkyä hakutuloksissa. Roboteilla ei ole näköä, jolloin se ei tunnista esimerkiksi kuvassa olevaa tekstiä.

Voiko sisältö olla saavutettavaa, jos sitä ei löydy? Sivustosi kävijät hakevat sisältöä monella tavalla – joku liikkuu navigaatiolla, toinen sivuston sisäisellä haulla ja kolmas Googlen kautta. Hakukoneiden huomiointi on osa esteettömyyttä.

Vaalea teksti haihtuu ruudulta

Vaalean harmaa ja ohut teksti näyttää tosi hyvältä mainostoimiston hyvin valaistussa toimistossa. Kirkkaana kesäpäivänä sitä ei näy. Ollenkaan. Kirkkauserojen näkeminen heikkenee ikääntyessä – kaksikymppiselle teksti voi olla luettavaa kun viisikymppinen ei saa siitä selvää.

Tekstin erottuvuutta ei tarvitse arvailla, vaan kontrastille on asetettu vaatimukset ja erottuvuutta voi testata verkossa. Selkeä ja erottuva teksti rajoittaa hieman värivalintoja, mutta ei tee tekstistä rumaa. Väri- ja fonttivalinnat ovat osa esteettömyyttä.

No hablo inglés

Kaikki suomalaiset eivät puhu suomea. Edes englanti ei ole sellaisessa asemassa, että kaikki kävijät varmasti ymmärtäisivät sitä. Sanaston lisäksi myös kieli tulee rajaamaan kävijöitä.

Sivustoa ei tarvitse olla kääntämässä kaikille maailman kielille. Millaista kohderyhmää sivusto tavoittelee? Tarvitsetko suomen lisäksi esimerkiksi ruotsia tai englantia? Onko kohdeyleisö Suomen ulkopuolella? Monikielisyys on osa esteettömyyttä.

Näkö- ja kuulovammat tai liikuntakyvyn rajoitteet eivät poista ihmisiä verkosta

Ajatuksen tasolla internet on esteettömyyden utopia. Sisältö on saavutettavista mistä ja mihin aikaan tahansa. Sisältöä voi selata omassa tahdissa ilman aikarajoitteita. Suuri osa meistä kantaa taskussaan laitetta, jolla mikä tahansa tieto löytyy sekunneissa.

Todellisuus esimerkiksi ruudunlukijalaitteita käyttäville voi olla hyvin erilainen. Sivuston navigaation ei välttämättä aukea ollenkaan. Oleellinen tieto voi olla esimerkiksi kuvassa ilman mitään vaihtoehtoista tekstiä, jolloin kuvan merkitys ohitetaan. Liikkuminen, tiedon löytäminen ja asioiden hoitaminen verkossa voi olla hyvin vaikeaa tai mahdotonta.

Avustavia teknologioita voidaan tarvita esimerkiksi sokeuden tai kuulovammojen vuoksi. Motoriset häiriöt voivat tehdä hiiren tai kosketuslaitteiden käyttämisen mahdottomaksi. Sopivalla murtumalla kuka tahansa voi menettää kyvyn käyttää hiirtä.

Nämä erityisryhmät jäävät helposti huomioimatta, sillä verkkopalvelun toteuttaja tai tilaaja eivät välttämättä itse käytä avustavia teknologioita. Sivuston toteutus ei teknisesti vaadi tekemään kaikille saavutettavia ratkaisuja. Erityisryhmien huomiointi vaatii tietoa ja sitoutumista graafisessa suunnittelussa, toteutuksessa ja sisällössä. Tärkeä osa esteettömyyttä on huomioida käyttäjät, jotka tukeutuvat avustaviin teknologioihin.

Jokainen meistä tarvitsee joskus esteettömyyden elementtejä. Älä rakenna verkkopalveluasi Mount Everestiksi.


Lue mitä kaikkea esteettömyys tarkoittaa: