Pari viikkoa sitten Aucorin vahvuuteen otettiin viikoksi aidosti nuorta näkövinkkeliä. Graafisesta alasta kiinnostunut ysiluokkalainen Nico soitti ovikelloa (yhteyttä oli kyllä pidetty etukäteen ”välittäjän” kautta) ja mukana oli kahden saattajan lisäksi ns. työsopimus eli harjoittelun määrittelylappu.

No eiköhän vedetä nimet paperiin, totesin hetken tilannetta arvottuani. Määriteltiin työajaksi 9-15, palkaksi nolla, vapaa ruokailu omin eväin meillä tai lähikulmien ravintoloissa ja see you in monday! Nuori mies poistui ja itse laitoin intraan hahmotelman työtehtävälistasta. Tarkalleenhan kyseessä oli TET-harjoittelu eli työelämään tutustuminen, joten siltä pohjalta yritin pohtia mitä kaikkea tästä alasta ja toimiston puuhista ehtisi ja pystyisi valottamaan viikossa.

Maanantai koitti ja ensimmäisestä tehtävästä ropsahti täydet pisteet: Nico ilmaantui paikalle ajoissa, jopa muutaman minuutin etuajassa. Tästä kyllä voisi jossain tilanteessa sakottaakin, mutta nyt ei haitannut – aikaistelu jopa toistui useampana aamuna! Aamukahvien yhteydessä viriteltiin työasemaa kuntoon ja selviteltiin mitä herra osaisi tehdä. Seuraava positiivinen yllätys oli, että kynä pysyi kädessä ja piirtäminen kiinnosti. Niinpä lähdettiin liikkeelle vähän epätavallisemmasta työskentelystä, robottien ja avaruusaluksien piirtelystä. Kuvassa yksi tuotoksista ja itse aiheesta lisää myöhemmin…

Muita viikon aikana suoritettuja tehtäviä:

 • Käyntikorttien järjestäminen
 • Syväyshommia (Photoshop & Pixelmator)
 • Kerning gamen perusteet  & värisilmän kalibrointi
 • Kahvinkeittoa, tiskaamista, pulloja Siwaan. (riist.huom.: kaikki muutkin tekevät näitä)
 • Pizzan & lihapiirakan lämmitys ja syönti (Aucorin ydinosaamista!)
 • Dokumenttipohjan suunnittelua valmiin logon & valokuvien pohjalta
 • Tiedonongintaa annetusta aiheesta Facebookista ja googlaillen
 • Sisäisten töiden & referenssien kerääminen ja niistä lyhyet tiivistelmät englanniksi

10 asiaa mitä olen oppinut (Nicon omin sanoin):

 1. Raportin tekeminen
 2. Mac-koneen käyttö
 3. Muokkaamaan videoita iMovie:lla
 4. Muokkaamaan kuvia
 5. Tutustunut uusiin ihmisiin
 6. Tästä alasta tärkeitä asioita
 7. Miten sivuja suunnitellaan
 8. Mitkä ovat 404- ja 200-sivut jne.
 9. Uusia sanoja 
 10. Että työtä tehdään paljon koneella

Lisäksi halusimme tietää mitä se nuoriso siellä netissä puuhaa, joten alla TOP5-sivustot  9-luokkalaisten keskuudessa (otanta yksi henkilö :)

 1. Facebook.com
 2. Youtube.com
 3. Vimeo.com
 4. motot.net
 5. findance.com

Yhteenvetona järjestävän seuran puolelta voisi todeta, että työelämään tutustuttaminen vaatii jonkin verran työtä myös täältä senioripuolelta, mutta pakottaa myös mukavasti pohtimaan mitä kaikkea pitääkään osata hommien edistämiseksi.

Siispä tuleva digimedianuoriso, kolme juttua:

 1. leikkikää niillä Photoshopeilla, töissä ei aina ehdi :)
 2. opetelkaa oikeinkirjoitus
 3. muistakaa myös suullisen viestinnän taidot

Meidän TET-nuorellamme nämä kohdat olivat ikäisekseen oikein pätevällä tasolla. Arvostuspisteitä ropisi myös siitä, että jäbällä oli mopo ja nyttemin ilmeisesti jo kevari. Mopoautomiehen kanssa kuilu sukupolvien välillä olisi ollut huomattavasti suurempi.