Uuden design-rakennuksen havainnekuva maalailee tunnelmaa valmiin asuinpaikan ympärillä. Vehreät puut varjostavat pihatietä. Pariskunta työntää lastenvaunuja. Kiireinen nainen taluttaa kahta koiraa. Taivaalla maleksii pari yksinäistä pilveä.

Havainnekuva on vain vuoren huippu kaikkien selvitysten, laskelmien ja määrittelyjen päällä. Taustalla on pohjapiirroksia, lujuuslaskelmia, asemakaavaa ja säännöksiä. Suunnitteluun osallistuu asiantuntijoita arkkitehdeistä insinööreihin.

Verkkosivujen suunnittelu tuottaa liian usein vain tämän tunnelmallisen havainnekuvan.

Verkkosivujen suunnittelu ei tarkoita leiskaa

Verkkosivuston suunnittelussa tehdään yleensä kuvia sivuston ulkoasusta eli leiskasta. Tämä leiska on niin realistinen, että sitä voisi luulla kuvakaappaukseksi valmiista sivustosta. Leiskakuvat ovat kuitenkin vain osa suunnittelua eikä koko suunnittelu.

Leiskakuvan takanakin on paljon työtä. Parhaimmillaan on pidetty workshoppeja, rajattu tavoitteita ja mietitty sisältöä. Pahimmillaan siinä on joukko arvauksia sivuston tarkoituksesta, sisällöstä ja käyttäjistä. Leiskakuva jättää joka tapauksessa paljon kertomatta.

  • Miten etusivun nostoja hallitaan?
  • Mitä jos uutisesta puuttuu kuva?
  • Kuinka usein etusivua päivitetään?
  • Mitä jos käynnissä ei ole yhtään kampanjaa?

Leiskakuva havainnollistaa aina vain yhden tilanteen – sen yhden aurinkoisen päivän, kun kaikki on harmoniassa. Ei niitä satoja muita päiviä sivustosi arjessa. Leiskakuva ei riitä yksin suunnitteluksi.

Jos käytössä on vain leiska, toteuttajan pitää tulkita leiskaa nurinkurisesti. Hän mittaa palstojen leveyksiä viivottimella ja poimii värejä suoraan kuvasta. Tietysti epäselviä asioita kysytään, mutta jos etusivun hallintaa mietitään ensimmäistä kertaa vasta leiskan jälkeen, täytyy usein punnita ratkaisuja uudestaan – rahaa valuu hukkaan.

Verkkosivu vaatii siis paljon suunnittelua leiskan ympärille. Jos toteutus ja suunnittelu ostetaan eri paikoista, tämän taustatiedon pitää välittyä toteuttajalle. Pelkkä leiskakuva lämmittää toteuttajaa yhtä paljon kuin kiiltävä postikortti Mallorcalta.

Verkkosivuja ei kannata rakentaa kuten taloa

On joskus selkeyttävää verrata verkkosivujen toteutusta talon rakentamiseen. Talon rakentaminen on näkyvää, meluisaa ja tuttua. Verkkopalvelun pystytys tapahtuu katseilta piilossa avotoimiston sähköpöydällä. Näiden kahden maailman vertaaminen paljastaa esimerkiksi poikkeavan työnjaon tai valvonnan vähyyden verkkosivujen hankinnassa.

Lopulta rakentamisen käytännöt eivät ole kuitenkaan ne, joilla verkkopalveluita kannattaa toteuttaa.

Rakentamisen maailmassa vastuiden pilkkominen pieniin paloihin on mahdollista, koska alan yritykset ovat erikoistuneet hyvin pieniin kokonaisuuksiin. Putkiliike hoitaa veden, muurari pystyttää seinän ja kalusteasentaja kasaa keittiön kaapit. Suunnittelu voidaan pitää erillään, jolloin kalusteasentaja ei päätä kaappien väriä tai paikkaa.

Sivuston toteutukseen osallistuu rakennustyömaata huomattavasti pienempi joukko tekijöitä. Verkkosivujen ammattilaiset ovat laaja-alaisia. Vaikka osa taitaa paremmin esimerkiksi integraatiot tai käyttökokemuksen, hoituu useilta koko paketti suunnittelusta toteutukseen. Voiko sivuston suunnittelun ja toteutuksen sitten ostaa eri paikoista?

Käytännössä et saa koskaan koko suunnittelua yhdestä paikasta. Vaikka toinen toimisto tekisi ilmeen, leiskakuvat ja sisältösuunnitelman, jää puuttumaan tekninen suunnittelu eli miten sivusto kannattaa toteuttaa. Rakennusalalla tekninen suunnittelu on tehty esimerkiksi pohjapiirroksissa ja lujuuslaskemissa, jolloin tavallinen rakennusmies vain toteuttaa tätä suunnitelmaa. Verkkosivujen hankinnassa tämä tekninen suunnittelu kulkee aina myös toteuttajan harteilla.

Sivusto täytyy suunnitella omalla tavallaan

Jos siis verkkosivua yrittää rakentaa kuten taloa, huomaa pian, että rakennusalan tavat eivät päde. Peltikaton suunnitteluotteella ei tehdä etusivua. Suunnittelu jää toisaalta kesken, jos sitä lähestyy vain lopputuloksen kautta leiskalla. Täytyy olla oma uniikki tapansa suunnitella verkkosivut hyvin.

Me emme ole rakennusmiehiä, jotka ainoastaan toteuttavat jonkun muun tekemää suunnitelmaa. Osallistumme aina vähintään sivuston tekniseen suunnitteluun eli siihen, miten sivusto kannattaa toteuttaa ja miten sisältöä kannattaa hallita. Hoidamme tietysti innolla koko verkkopalvelun suunittelun ilmeestä toteutukseen.

Haluamme nyt kertoa, miten Aucor suunnittelee verkkosivuja.

Voimme toimia verkkosivuston pystytyksessä joko enemmän visuaalisena tai teknisenä toimijana, mutta tehokkaimmin hoidamme molemmat.