Aiemmin olemme käyttäjän ystävällisellä suostumuksella paikantaneet hänen sijaintinsa. Tuloksena saadut koordinaatit ovat kuitenkin varsin vaikeaselkoista hahmotettavaa, mikäli omasta harrastusarsenaalista ei löydy geologiaa tai -kätköilyä. Onneksi paikkatiedon esittämiseen on keksitty helppotajuisempikin esitystapa: kartta.

Avoin data avuksi

Ainakin omasta mielestäni tähän mennessä mittavimman kotimaisen kädenojennuksen avoimen datan saralla teki Maanmittauslaitos, joka viime toukokuussa julkaisi lähes kaiken kartta-aineistonsa vapaaseen käyttöön. Monilta osin uniikkia materiaalia on jaossa huikeat määrät ja sovellusmahdollisuudet ovatkin melko lailla rajattomat. Ensimmäisiä sovelluksia on nähtävissä tämän vuoden Apps4Finland-kilpailun osanottajissa, ja lisää nähdään varmasti lähivuosina.

Eri karttapalveluiden tarjoamaa materiaalia Aucorin pääkonttorin lähiympäristöstä: vasemmalta Google Maps, OpenStreetMap sekä MML:n peruskartta.

Maanmittauslaitoksen aineistot ovat kuitenkin raakaa lähdemateriaalia, joten tiedostokoot ovat melkoisia ja tiedostoformaatit eivät ole ihan tutuinta huttua. Onneksi jalostettua materiaalia saa jo useammastakin paikasta. Käytän nyt Kapsi ry:n varsin kattavaa karttapalvelua, josta saa helposti karttakirjastojen kanssa yhteensopivaa karttatiiliaineistoa oikeissa projektioissa.

Palaset yhteen

Käytän esimerkissä Leafletin karttakirjastoa, mutta homma toimii lähes identtisesti myös Google Mapsin tai OpenLayersin kanssa. Aluksi sivulle lisätään karttaa varten oma elementti, johon kartta alustetaan. Kartan alustamisen yhteydessä kartalle lisätään karttakerros, tässä tapauksessa MML:n peruskartta Kapsin palvelusta. Mikäli peruskartan räikeät värit ärsyttävät, MML tarjoaa myös kevyemmillä sävyillä varustetun taustakartan.

Muilta osin lähinnä täydennetään aiempaa koodia. Lisätään siis kartalle markkeri, jonka koordinaatteja paikannusfunktiomme päivittää sijainnin muuttuessa. Bonuksena piirretään paikannuksen tarkkuutta kuvaava ympyrä täplän ympärille. Lopuksi vielä keskitetään kartta markkerin mukaan, jotta oma sijainti on helpompi löytää.

Esimerkki: demosivu, lähdekoodi

Nyt siis HTML5:n paikannustoiminnot ovat vähintäänkin täydellisesti hallussa, joten ei muuta kuin seuraavaa paikannusta hyödyntävää killeripalvelua kehittelemään, hophop!