Auto on tuhottoman kallis, mutta kestää käytössä vuosikausia. Auton ostaja säästää siis kelpo summan hankkimalla uuden kaaran sijaan käytetyn. Hyväkuntoinen käytetty auto nimittäin hoitaa hommansa vielä monta vuotta.

Samaan tapaan uusien verkkosivujen hankkiminen vaatii yrityksiltä reilun budjetin. Erona autoihin on se, että verkkosivujen koodi ei ruostu tai kulu puhki ajan kuluessa. Kun päivitysvimma iskee, miksi vanhat verkkosivut pitäisi heittää kokonaan menemään? On aika laittaa käytetyt verkkosivut hyötykäyttöön.

Mitä tapahtuu vanhalle sivustolle?

Kun sivustoa lähdetään uusimaan, aloitetaan ulkoasun suunnittelussa usein täysin alusta. Vanhaa koodiakaan ei silloin yleensä jatkokehitetä, vaan luodaan kokonaan uusi pohja esimerkiksi eri julkaisujärjestelmällä tai teknologialla. Kun sivustouudistus on valmis ja verkkopalvelu ulkona, käsiin jää vanha sivusto.

Tämä vanha sivusto jää lojumaan esimerkiksi versionhallintaan. Tai sitten se pakataan digitaaliseen jätesäkkiin, zip-pakettiin, ja viedään digitaaliselle ullakolle, pilvipalvelun alahakemistoon. Pahimmillaan vanha sivusto poistetaan kokonaan, jolloin siitä ei jää jäljelle mitään. Joka tapauksessa vanha sivusto on organisaatiolle turha.

Uudistimme viime vuonna Katleena Kortesuon sivuston. Tämä on historiamme kolmas Katleena-versio verkossa. Vanhat ulkoasut ovat meillä visusti tallessa versionhallinnassamme ja tarjoaisivat yhä hyvän pohjan jollekin toiselle sivustolle. Mitä jos Katleenan vanha sivusto saisi uuden elämän?

Katleenan sivusto näytti tältä 2013-2017. Uudelleenkäyttö vaatii tietysti pientä ehostusta, mutta perusasiat ovat jo kunnossa.

Käytetyn verkkosivuston valinta

Käytetyn verkkosivuston ostajan täytyy olla nopea. Verkossa on tärkeää näyttää uniikilta, joten käytettyä verkkosivua ei voi myydä monelle samaan aikaan. Ole siis valppaana, kun kuulet jonkin yrityksen järjestävän tarjouskilpailua sivustouudistuksesta – vanha sivusto saattaa pian olla tarjolla.

Valittaessa sopivaa käytettyä sivustoa kannattaa pitää silmällä sivuston toimintoja. Jos kaipaat sivustollesi vaikkapa blogia, kannattaa etsiä esimerkiksi uutispalstaa, jonka voisi pienellä ehostuksella muuttaa blogiksi. Älä murehdi tarpeettomista ominaisuuksista, sillä ne on usein helppo piilottaa. Säästät kuitenkin selvästi remontissa, kun valitset mahdollisimman sopivan käytetyn sivuston pohjaksi.

Kun etsin esimerkiksi omalle blogilleni käytettyä pohjaa, Katleenan vanha sivusto tuli kuin tilauksesta. Katleenan kirjoitustahdilla blogin hallinnan täytyy olla valmiiksi sujuvaa. Toki vanhassa sivustossa oli jotain minulle turhia ominaisuuksia. Tekstejäni ei esimerkiksi kommentoi koskaan kukaan, joten kommentoinnin voi poistaa. Mutta täydellistä käytettyä sivustoa tuskin löytyy ikinä.

Pientä pintaremonttia ulkoasuun

Vanha sivusto ei tietysti vastaa oman organisaation brändiohjetta. Siksi käytetyn verkkosivuston hankinta alkaa aina pienellä ehostuksella, jolla sivustosta tehdään uuden omistajan organisaation näköinen. Muista ainakin nämä:

  • Vaihda logo
  • Muuta värit
  • Tarkista fontit
  • Korvaa vanhan organisaation nimi kaikkialta

Ilmeen lisäksi sivuston ominaisuudet saattavat vaatia tuunausta, laittoa ja hienosäätöä. Myös sisältöä saattaa joutua hieman säätämään, mutta kun valitsee käytetyn sivuston omalta alalta, saattaa selvitä yllättävänkin vähillä muutoksilla.

Käytetyn verkkosivuston ilmeen muutosta kannattaa lähestyä hieman entisöijän tapaan. Ei pidä muuttaa liikaa, jotta alkuperäinen näkemys pääsee arvoonsa.

Kun otin käsittelyyni Katleenan vanhan sivuston, täytyi minun tietysti vaihtaa värit ja logo. Katleenan potretti täytyi korvata omalla naamallani. Sitten vain syötetään omat artikkelit Katleenan artikkelien tilalle ja valmista tuli.

Käytetty sivusto voi kunnioittaa samaan aikaan vanhaa ja näyttää tekijältään.

Mistä käytettyjä verkkosivuja?

Käytetyistä verkkosivuista on tällä hetkellä vaikea löytää tietoa. Jotta käytettyjen verkkosivujen uusiokäyttö voi yleistyä, tarvitaan niille eräänlaisia asunnonvälittäjiä. Jokaisella uusien verkkopalvelujen toteuttajalla onkin oiva mahdollisuus lisätä kiertotaloutta ja suosia uusiokäyttöä pistämällä vanhat sivustot myytäväksi. Tulevaisuudessa yhä useampi verkkosivusto on kierrätetty.

Meillä Aucorilla on hallussa satoja eri alojen käytettyjä sivustoja, jotka olisivat vielä kelvollisia ja ansaitsisivat uuden elämän. Ehkäpä varastoistamme löytyisi teillekin sopiva, vähän käytetty verkkopalvelu?

Pääsiäissunnuntain aprillipäivän kunniaksi tehty käytettyjen verkkosivustojen -50 % -kampanja on päättynyt. Kiitos kiinnostuksestanne!