Koko Suomi kuulemma lomailee heinäkuussa. Minä tein juuri päinvastoin ja olin koko heinäkuun töissä ja vielä läsnä toimistolla. Tässä kooste mitä tapahtuu kuukautena, jolloin mitään ei tapahdu.

Disclaimer: Pidin kesälomani vaimoni rytmin mukaan kesäkuussa ja toisen pätkän elokuussa. Kukaan ei minua sormella osoittanut ja määrännyt jäämään heinäkuuksi töihin.

4.45: Huomentula!

Heinäkuun jokaisena arkiaamuna iPhonen herätys soi 4:45. Suljen herätyksen ja nousen. Juon hera-kreatiini-hiilihydraattimössön. Banaanin makuinen heraproteiini oli virheostos, joka painaa neljä kiloa ja maistuu lasten jäätelöltä. Kraanasta ei tule näin aikaisin kovin kylmää vettä, joten litku on yleensä parhaimmillaan haaleaa.

Hoidan aamutoimet ja pakkaan ruoat reppuun. En syö varsinaista aamupalaa ennen treeniä. Salikassi on pakattu edellisenä iltana valmiiksi ja päivän ohjelma on kirjoitettu treenivihkoon. Hyppään pyörän selkään ja suuntaan keskustaan.

5.40: Salilla on autiota

Aamusali-ihmiset ovat omanlainen ryhmänsä. Tuttuja naamoja moikataan aina ja jokaisella on pukuhuoneessa vakiopaikkansa. Heinäkuussa näitä aamuvirkkuja oli paikalla tavallista vähemmän ja joinain aamuina sai treenata aivan yksin.

Aamu on käytännöllisin aika treenata, koska silloin ei ole mitään kilpailevia velvoitteita (nukkumista ei lasketa). Iltapäivällä kaupassa pitäisi käydä, lattiat imuroida ja ruokaa laittaa. Eikä millään jaksaisi lähteä salille jonottamaan pahimpaan ryysikseen. Saan aamutreenin ansiosta viisi salikertaa viikkoon koko kuukauden.

Laitan salilla nappikuulokkeet korviin. Kuuntelen usein jotain äänikirjaa tai podcastia, yleisimmin Jocko Podcastia. Raskaimmissa liikkeissä vaihdan Spotifyn puolelle johonkin sopivaan menomusaan. Treenin järkevyydestä ja etenemisestä huolehtii Vahavan Iron Legion -verkkovalmennus.

7.45: Aamiainen toimistolla

Treenin ja suihkun jälkeen suuntaan kohti toimistoa. Kannan mukana kolmea ateriaa, joista ensimmäisen syön heti. Koska treenasin heti aamusta, syön ikään kuin lounaan aamupalalla. Lounasaikaan syön puuroa. Normaalisti syön muutaman kerran viikosta lounasta ulkona, mutta heinäkuussa lounasseura on vähissä ja monet lounasravintolat ovat lomalla.

Voisin hyvin tehdä töitä heinäkuussa etänä, eristyssellissä tai vaikka laiturilla. Pystyn keskittymään kuitenkin paremmin töissä kuin kotona, jossa ajautuu helposti tekemään jotain ylimääräistä. Kotimoodista on hankala vaihtaa työmoodiin omissa oloissa. Olen jo treenin vuoksi liikenteessä, joten samalla sitä fillaroi toimistolle.

8.15: Teemu, Service Deskistä

Hoidin suuren osan heinäkuusta Aucorin Service Deskiä, joka vastaa asiakkaiden kysymyksiin, selvittää ongelmatilanteita ja vastaanottaa pieniä kehitystöitä. Nämä ovat kaikki pieniä asioita, jotka vielä pari vuotta sitten putoilivat päivän mittaan suoraan omaan postiini ennen Aucorin Lean-harppauksia.

Service Desk toi oman merkityksensä läsnäolooni, sillä tikettejä ilmaantui noin 1-3 kappaleen päivätahtia. Service Desk -vuoro opetti jälleen arvostamaan kuinka paljon he pystyvät suojelemaan kehittäjien aikaa ja toisaalta pystyin vähentämään lomaltapalaajien työtaakkaa hoitamalla kyselyitä pois alta.

11.45: Puuro, rahka ja jäätelö

Lounasaikaan lämmitän mikrossa puuroa ja syön sen kanssa rahka-marja-pähkinä-mehukeittomössön. Se on oikeasti hyvää. Yleensä tuhlaan samalla aikaa Twitterissä tai joskus luen jotain e-kirjaa. Toimistolle on jätetty pakastin täyteen jäätelöä, joka toisinaan kutsui kesäistä kulkijaa.

12.15: Syvätyötä like nevö before

Kesällä on mahdollista työskennellä pitkiä jaksoja ilman keskeytyksiä tai kilpailevia aikatauluja. Tiesin heinäkuun alussa suunnilleen kaikki asiakastyöt ja sisäiset projektit, joita pitäisi edistää. Se missä järjestyksessä ja miten teen ne, oli itse päätettävissä.

Niinpä tein esimerkiksi yhden viikon kokonaan yhtä asiakasprojektia ja sen jälkeen viikon erästä sisäistä työkalua. Monena päivinä koin aikavääristymän ja kello kulki kuin huomaamatta iltapäivään ja lounaan syöminen venyi kun en huomannut ajan kulkua.

16.15: Ainiin, se kolmas ateria ja ne kukat

Moni päivä lähestyi loppuaan ja aloitin jo lähtövalmisteluja kun muistin, että jääkaapissa on vielä yksi ruoka syömättä. Sitten piti laittaa nöyrästi leuka rintaan ja ruoka mikroon. Kuten Casa di Mama sanoi: “Lakkaa haaveilemasta poikani, ja syö… kanasi ja riisisi”.

Kesän stressaavimpana ohjelmanumerona oli toimistokasvien kastelu. Niin monena perjantaina olin kotimatkalla kun muistin, etten kastellut kasveja. Sitten vastavuoroin maanantaina en enää muistanut, että kasveja ei ole kasteltu. Jotenkin kaikki kasvit pysyivät silti hengissä.

Töiden jälkeen tein normaaleja kotiaskareita kaupassakäynnistä ruoanlaittoon. Katselin hölmöjä Youtube-videoita, pelasin tietokoneella ja yritin venytellä pari minuuttia päivässä. En opiskellut valtavasti mitään uutta tai rakennellut vapaan lähdekoodin projekteja, koska halusin hiukan höllentää heinäkuulle.

Kannattiko olla heinäkuussa töissä?

Plussat

  • Sai kuunnella monta päivää samaa musiikkia eikä ketään häirinnyt
  • Oli aikaa tehdä kaikki “joskus”-tehtävät
  • Zen-munkin keskittyminen

Miinukset

  • Ground Hog (Päiväni murmelina) -elokuvan tyylinen päivien identtinen toistuminen
  • Ite pitää täyttää tiskikone
  • Ite pitää tyhjentää tiskikone
  • Ei yleensä ollut toista ihmistä, jolle kertoa puujalkavitsejä

Näin sujui Teemun heinäkuu. Lue täältä muiden aucorlaisten My Dayt.