Kun ihminen sanoo tekevänsä sivustoja WordPressillä, ei ole kysymättä lainkaan selvää, mitä se tarkoittaa.

Puhutaanko WordPress.com:iin rakennetusta sivustosta? Mahtaako sivusto olla omalla palvelimella sijaitseva valmisteema + page builder + monta pluginia -kokonaisuus? Vai onko kyseessä alusta alkaen itse koodattu sivusto? Erilaisten WordPress-sivustojen tekijät ja käyttäjät elävät omassa kuplassaan, eivätkä välttämättä edes tiedä, mitä ne toiset siellä toisessa kuplassa tekevät.

Elementor-leiri majailee Facebookissa

Toisessa kuplassa WordPress-sivuja rakennetaan valmisteemoilla ja page buildereilla. Tällä hetkellä suosituin page builder näyttäisi olevan Elementor, mutta myös Avadaa ja Diviä näkee vielä keskusteluissa mukana. Jos eteen tulee ongelma, se ratkaistaan yleensä erilaisten pluginien avulla. Tällaisten WordPress-sivustojen rakentaminen ei vaadi merkittävää koodamisosaamista, sillä sivustot rakennetaan pääasiassa valmiista palikoista.

Page buildereilla ja plugineilla sivustoja rakentavat ovat tyypillisesti freelancereita, pienyrittäjiä ja mainostoimistojen työntekijöitä. Heitä löytää Niko Vittaniemen perustamasta ja ylläpitämästä WordPress / WooCommerce / Suomi -ryhmästä. Olen itsekin kuulunut tähän leiriin urani alkuvaiheessa, kun olin töissä mainostoimistossa ja rakensin WordPress-sivuja Divillä ja Salientilla.

Aucor_Tommi-Mitä-WordPress-sinulle-tarkoittaa
Tommi hengaa tässä kahden leirin välissä.

Koodarit hengaavat WP Finlandin Slackissa

Toisessa leirissä ovat taas loput yrittäjät, digitoimistot ja it-talot, jotka tekevät WP-saitit alusta alkaen koodaamalla. Nämä leiriytyvät pääasiassa WordPress Finlandin Slackissa. Usealla digitalolla on sivustojen pohjaksi oma Starter-teema, mutta muuten toiminnallisuudet rakennetaan ja ongelmat ratkaistaan koodilla. Pluginejakin käytetään, mutta vähän ja harkiten.

Kun aloitin työskentelyn Aucorilla, siirryin tähän leiriin. Täältä katsottunakin on ehdottomasti tilanteita, joissa page builderilla nopeasti valmiiksi kliksuteltu sivusto on täysin perusteltu. Mutta jos tekee vähänkään monimutkaisempia ja isompia sivustoja, kannattaisi page builderilla sivustonsa rakentavan WordPress-ammattilaisen tutustua myös sen toisen leirin toimintatapaan ja laajentaa repertuaariaan koodiosaamisella.

Esimerkiksi näistä syistä

Page buildereilla ja plugineilla on aina ennalta määritettyjen sääntöjen armoilla. Niillä saa kyllä erittäin hyvännäköisiä sivustoja aikaiseksi helpolla. Mutta heti jos asiakas haluaa poiketa säännöistä tai keksiä jotain omaa, ajaudutaan ongelmiin. On ihan tuurista kiinni, taipuvatko valmisratkaisut asiakkaan toiveisiin.

Page builder -ratkaisuissa on usein tietoturvaongelmia. Itse page builder on luultavasti suhteellisen turvallinen, mutta mitä useampia plugineja sivustolla käytetään, sitä alttiimmaksi tietoturvaongelmille sivusto muuttuu. Etenkin päivittämättömät pluginit saattavat avata tietoturva-aukkoja, joista syntyy Panama Papereiden kaltaisia tietovuotoja.

Suuri määrä plugineja tekee sivustosta hitaan ja epäekologisen. Usein pluginilla ratkaistaan yhtä ongelmaa, mutta sen mukana tulee kymmenkunta muutakin asiaa. Niin page builderit kuin monet pluginitkin on rakennettu JavaScriptillä, jolloin koko koodipaketti ladataan aina kokonaan sivuston latauksen yhteydessä, tarvittiinpa sitä kaikkea eli ei. Mitä enemmän suoritettavaa koodia on, sitä hitaampi sivusto on ladata ja sitä suurempi hiilijalanjälki sillä on.

Page builderilla on vaikeaa rakentaa sivusto, jota asiakkaan olisi hyvin helppo päivittää. Mitä vähemmän teknistä osaamista asiakkaalla on, sitä todennäköisemmin hänellä menee täysin hermo page builderin sisuksissa päätään raapiessa. Usein kun meille tulee asiakas, joka valittelee, että WordPress on vaikeakäyttöinen, sekava ja hidas, paljastuu että edellinen sivusto on ollut jonkinlainen page builder -sokkelo. Unohdamme usein, että useimpien ihmisten teknologiset taidot ovat hyvin erilaiset kuin omamme.

aucor-tommi-mitä-wordpress-sivusto-sinulle-tarkoittaa
Valmisteemaa tai kaikki ite? Asia ei ole aivan näin mustavalkoinen.

Kaksi yleistä vastalausetta ovat

1) Asiakkaalla ei ole varaa maksaa räätälöidystä sivustosta.

Toisin kuin äkkiseltään kuvittelisi, alusta alkaen itse koodattu sivusto ei välttämättä tarkoita tolkutonta työmäärää ja järjetöntä budjettia. Tein itse juuri sivuprojektina pienen verkkosivun. Rakensin sen Aucorin Starterin päälle, joka on jokaisen vapaasti ladattavissa GitHubista. Helppokäyttöinen sivusto, ei plugineja, toteutus yhdessä viikonlopussa, budjettiin sopiva ja tyylikäs.

Toki aluksi vaihtaminen kliksuttelusta koodaamiseen on hidasta ja vaatii opettelua. Mutta mitä useampi projekti on takana, sitä nopeammaksi koodaaminen muuttuu ja sitä enemmän osia voi lainata vanhoista projekteista. Lisäksi internet on pullollaan valmista koodia, jota voi lainata. Kuten esimerkiksi Aucorin starter, josta saa heti kättelyssä 100 tunnin edestä koodaustyötä ja hyviä käytäntöjä oma sivuston pohjaksi.

2) En osaa koodata.

Ymmärrän hyvin, että jos on perheellinen, asuntolainaa maksava pienyrittäjä, on aika kortilla ja koodaamisen opettelu saattaa tuntua mahdottomalta tehtävältä. Toisaalta kannattaa punnita myös vastapuolta: koodaustaitoinen WordPress-tekijä pystyy kasvattamaan projektien kokoa ja palvelemaan asiakkaitaan monipuolisemmin. Page buildereiden ja pluginien kanssa kehittymisen seinä tulee aika nopeasti vastaan. Kun tekee itse käsin, niin mahdollisuuksia on paljon enemmän.

Olen toki näkökulmassani hieman puolueellinen, kun täältä leiristä huutelen. Olen silti vilpittömästi sitä mieltä, että tänne kannattaa tulla jokaisen WordPress-sivustoja työkseen tekevän. Täältä leiristä on mahdollista vierailla toisessakin leirissä ja on aina tekijän etu, mitä suuremman kentän voi ottaa haltuun.

Aika laajentaa leiriä? Tsekkaa täältä, mistä WP-koodaamista voi opetella ja mistä saat lisää aikaa.