On ihan aiheellista kysyä, että miksi WordPressin helppokäyttöinen, selkeä ja tarkoitustaan palveleva editori on ylipäätään tarpeen uudistaa. Miksi uusia jotain sellaista, mikä ei ole rikki?

1. Kaipaamme lisää valinnanvaraa

Emme arjessa oikeastaan edes tajua, miten rajoittunutta sisällön asemointi ja muotoilu WordPressin nykyeditorilla on. Emme ennen kuin käymme kurkistamassa vaikka artikkelipalvelu Mediumiin, jossa sisällönsyöttäjällä on huomattavasti enemmän vaihtoehtoja sisällön esittämiseen. Hyvin pian alamme kysyä, miksei näitä erilaisia sisältöblokkeja ole saatavilla WordPressissäkin.

Toisaalta taas erilaiset drag & drop -verkkosivupalvelut, joissa verkkopalvelu luodaan itse erilaisista palikoista raahaamalla ja rakentamalla, kehittyvät kehittymistään. Helppokäyttöisyys lisää niiden suosiota. Squarespacet ja Wixit antavat myös käyttäjälle runsaasti erilaisia vaihtoehtoja esittää sisältöä haluamallaan tavalla – erilaisten valmiiden blokkien muodossa.

Sisältöblokkien lisääminen Squarespace-palvelussa.

2. WordPressin kilpailuvaltit eivät yksin riitä

Aikaisemmin WordPress on kisannut artikkeli- ja verkkosivupalveluja vastaan muutamalla ylivertaisella kilpailuedulla. Ensinnäkin valmiissa palveluissa on valmiin palvelun valinnanvara, mutta mitään muita muutoksia ei ole mahdollista tehdä. WordPress sen sijaan taipuu osaavan koodarin käsissä ihan miksi vain. Jo kevyelläkin HTML-, PHP- ja CSS-ymmärryksellä omaa sivustoa on voinut editoida mieleisekseen lähes rajattomasti.

Toisaalta valmiit palvelut tuottavat sivustolle paljon ylimääräistä koodia ja muuta tauhkaa, joka tekee sivustosta raskaan. Tämä vaikuttaa sivuston latautumisaikoihin ja sitä myöten käyttökokemukseen, konversioprosentteihin ja hakukonenäkyvyyteen. Lisäksi WordPress-sivusto on omistajansa hallussa, toisin kuin artikkelit vaikkapa Mediumissa, ja siten omistajalla on ollut sivustoonsa enemmän valtaa ja vaikuttamismahdollisuuksia.

Nämä eivät kuitenkaan enää pelkästään riitä. Helppokäyttöisyys, valinnanvara ja mahdollisuus tehdä itse monenlaisia sisältösivuja ilman koodarin apua kallistavat käyttäjän yhä useammin Mediumin tai Squarespacen suuntaan.

3. Avada, Divi ja kumppanit kaipaavat standardoidun mallin

Kohtaan kaksi on aiemmin ollut ratkaisuna erilaiset blokkieditori-pluginit eli page builderit, kuten Avada ja Divi. Niiden avulla myös WordPress on muuntunut sellaiseksi, että käyttäjä on voinut ilman koodaamista tehdä monenlaisia sivuja erilaisista palikoista.

Näiden valmiiden page builder -pluginien ongelma on kuitenkin samanlainen kuin Squarespacen ja Wixin. Ne tekevät sivustosta hyvin raskaan eli WordPressin nopeushyödyt ovat siis hävinneet ikkunasta heti pluginin lataamisen jälkeen.

Toinen page builder -pluginien haittapuoli on se, että niistä jokainen noudattaa omaa logiikkaansa ja omia standardejaan. Jos sivusto on haluttu siirtää yhdestä page builder -ratkaisusta toiseen, pahimmassa tapauksessa kaikki sisältö on täytynyt tehdä uudelleen, kun eri pluginit eivät ymmärrä toistensa toimintalogiikkaa. Tämä plugariviidakon aiheuttama mainehaitta on kaatunut WordPressin eikä pluginien kehittäjien niskaan. Tarvittaisiin standardi, joka yhtenäistäisi käytäntöjä.

Gutenberg.

Gutenberg tulee ja ratkaisee ongelmat

Tällä tietoa ennen joulua saapuva Gutenberg-editori on vastaus näihin vaatimuksiin. Yhtäältä se tuo WordPressiin paljon enemmän uusia mahdollisuuksia esittää sisältöä ilman koodiin kajoamista. Gutenbergin myötä WordPress pystyy jälleen kisaamaan Mediumia, Squarespacea ja muita verkkosivupalveluja vastaan.

Lisäksi koska editori on osa WordPressin omaa ydintä, se ei tee sivuston koodista spagettia eikä vaikuta vähääkään sivuston nopeuteen tai kokoon. Ja koska WordPress tulee tarjoamaan oman blokkimaisen editorin, olisi suotavaa ja toivottavaa, että nykyiset page builder -lisäosat siirtyisivät käyttämään WordPressin omaa tapaa.

Me olemme Aucorissa rakentaneet asiakkaillemme jo hyvän tovin omia page builder -ratkaisuja, koska emme ole olleet tyytyväisiä mihinkään olemassa olevaan. Nyt odotamme Gutenbergia innolla ja uskomme, että se tuo mukanaan lisää kilpailuetuja WordPress-sivustoille.

Kaipaatko sinä blokkimaista editoria vai onko vanhassa vara parempi? Tule juttelemaan kanssamme Twitteriin!