Drupal kasvattaa edelleen suosiotaan (muita nimen hassuja variaatioita ovat kävijästatistiikan mukaan Druupal, DurpalTrubal, Trupali, Dupal, Drubal ja Brupal :D).

The 2011 Open Source CMS Market Share raportin mukaan Drupal on tällä hetkellä kolmanneksi käytetyin avoimen lähdekoodin julkaisujärjestelmä maailmassa (1. on WordPress ja 2. Joomla!). Kaulaa seuraaviin on melkoisesti, ja taakse jäävät sekä TYPO3 (3x) että Liferay (8x). Todennäköisesti Drupal tulee syömään Joomla!:n kakkua tänä vuonna yhdessä Concrete5:n kanssa.

Verkosta löytyy paljon hyviä kirjoituksia siitä, miksi Drupal kannattaa valita teknisistä syistä verkkopalveluprojektin alustaksi. En mene sen syvemmälle teknisiin yksityiskohtiin, vaan keskityn tässä kirjoituksessa lähinnä asiakkaan ja ostopäätöksen kannalta olennaisimpiiin seikkoihin. Nämä valintakriteerit ovat enimmäkseen asiakkaiden suusta kuultuja.

Monikäyttöisyys

Oli verkkopalvelusi käyttötarkoitus mikä vain, sen tekeminen onnistuu Drupalilla kustannustehokkaasti ja nopeasti. On itse asiassa vähän hämäävää sanoa, että Drupal olisi vain julkaisujärjestelmä – siitä tulee mieleen sellainen valmis paketti, jossa jokaista yksityiskohtaa on mietitty pitkään ja hartaudella (WordPress, *cough*). Drupal ei ole sellainen. Drupal on enemmänkin kasa valmiiksi määriteltyjä rakennuspalikoita, joita yhdistelemällä saadaan aikaiseksi juuri ne ominaisuudet ja toiminnallisuudet, joita asiakas verkkopalveluprojektissaan tarvitsee.

Tämä syvältä lähtevä ero on syynä myös siihen, että Drupaliin ei ole samalla tavalla olemassa laajaa valikoimaa valmiiksi tehtyjä ulkoasuja, kuten esimerkiksi WordPressin tapauksessa on. Ei ole yksinkertaisesti mahdollista tehdä valmiita ja hyviä ulkoasuja, jotka soveltuisivat sellaisenaan useampiin Drupal -projekteihin.

Kypsyys ja tietoturvallisuus

Drupal on menossa kehitysversiossa 7. Isot numerot kehitysversioissa kertovat pääsääntöisesti ohjelmiston kypsyydestä, eli siitä miten pitkään tuote on ollut markkinoilla. Asiakkaan kannalta kypsyydellä on aika paljonkin merkitystä. Drupal on tosielämän yritystoiminnassa toimivaksi todettu, hyvin skaalautuva ja tietoturvallinen ratkaisu, johon uskaltaa sitoutua. Drupalilla on takanaan myös laaja yhteisö, melkoinen määrä toimivia ja testattuja moduuleja (kirjoitushetkellä 9 912) ja tuotantoapua on löydettävissä niin kotimaasta kuin maailmaltakin. Myös tietoturva on otettu Drupalissa hyvin vakavasti (katso myös hieno infografiikka).

Räätälöitävyys ja helppokäyttöisyys

Drupal ei ole suoraan paketista revittynä kovinkaan seksikäs kapistus, ja hallintaliittymästä ei sellaisenaan ole iloa kenellekään vähemmän tekniselle ihmiselle. Drupal kuitenkin räätälöidään asiakkaan yksilöllisiin tarpeisiin, jolloin hallinnointiliittymän toiminnallisuudetkin muodostuvat asiakkaan tarpeiden mukaisesti. Kun tämä pohjatyö on tehty, Drupal on mukavakäyttöinen ja näppärä yrityksen yksilöllisiin tarpeisiin räätälöity työkalu. Monelle asiakkaalle tulee koulutuksessa yllätyksenä, miten helppoa sisällön hallinnointi ja luominen Drupalissa on. Esimerkiksi monipuolisten lomakkeiden luominen ja hallinnointi onnistuu ilman ulkopuolista apua, mikä nopeuttaa asioiden valmistumista kummasti.

Voit kokeilla Drupalin ominaisuuksia vaikka omalla demosivullamme (t: demo ja salasana: demo).

Integraatiot

Harvassa ovat ne PK-yritysten verkkopalvelut, joissa ei tarvittaisi jonkinlaisia integraatioita. Integraatioilla tarkoitetaan toimenpiteitä, joilla saadaan kaksi tai useampaa järjestelmää juttelemaan sujuvasti keskenään. Esimerkkejä tällaisista integraatioista ovat vaikka verkkosivulla olevan lomaketiedon lähettäminen uutiskirjerekisteriin, tai tietojen hakeminen julkiseen verkkopalveluun jostain sisäisestä järjestelmästä.

Integraatiot ovat eräs verkkopalveluprojektien isoimmista haasteista. Yleensä integraatiot ovat työläitä, vievät aikaa ja lopputuloksesta ei voi olla täysin varmoja. Drupalilla työskenneltäessä integraatiot onnistuvat kuitenkin suhteellisen kivuttomasti (esimerkiksi Olympia Kaukomatkatoimistolle tehty Comgate-integraatio).

Kehitysnopeus

Drupalilla voidaan rakentaa haastaviakin verkkopalvelukokonaisuuksia hyvin nopeasti siihen tilaan, että sisällönsyöttö voidaan aloittaa ongelmitta. Projektit etenevät myös hyvin kiivasta tahtia, koska toiminnallisuuksia ei yleensä tarvitse koodata käsin tyhjältä pöydältä. Esimerkiksi Aucorin keskimääräinen verkkopalveluprojekti vie aikaa 150 henkilötyötuntia. Tuo työmäärä toki sisältää kaiken Drupal-projektiin littyvän työn: visuaalisen suunnittelun, konseptoinnin, projektijohdon, teemauksen ja teknisen toteutuksen.

Näistä päästäänkin asiakkaan kannalta hyvin tärkeään argumenttiin.

Kustannussäästöt

Drupalia on hankala hakata, kun verrataan verkkopalveluprojektille muodostuvia kokonaishyötyjä (hinta, ominaisuudet, räätälöitävyys, tietoturva, käyttöönoton nopeus, laajennettavuus) investointiin. Ja koska Drupal on avoimen lähdekoodin julkaisujärjestelmä, ei sen käytöstä tarvitse erikseen maksaa lisenssimaksuja.

Varoituksen sana

Vaikka Drupal onkin todella joustava, tietoturvallinen ja räätälöitävä julkaisujärjestelmä PK-yritysten ja muiden verkkopalvelunsa vakavasti ottavien organisaatioiden tarpeisiin, ei Drupal itsessään ole mikään hopealuoti. Drupal-projektit vaativat aivan samanlaista suunnittelua ja riskienhallintaa kuin muutkin verkkopalveluprojektit, ja tekijöistä riippuu, miten laadukkaan lopputuloksen saat.

Mikäli olet kiinnostunut keskustelemaan Drupalista enemmänkin, kommentoi tai ota yhteyttä!