Vielä suhteellisen vähän aikaa kehittäjän hommia tehneenä aloin lukemaan The Clean Coder -kirjaa innoissani ja kiinnostuneena, todellisten Pro tip™ -vinkkien toivossa. Odotukset kirjalle olivat kovat sen hyvän maineen takia. Unelmat murtuivat kuitenkin jo muutaman sivun jälkeen.

Kirjoittajan alentuva asenne lukijaa kohtaan ja aiheesta poikkeaminen eivät tehneet hyvää lukukokemukselle. Tekstin sävy on melko negatiivinen ja lukijan pätevyyttä vähätellään reilusti – etenkin, jos ei tee asioita juuri niin kuin kirjoittaja itse. Ei hyvä alku.

Heräsi kuitenkin mielenkiinto lukea kirja loppuun saakka, koska oli selvitettävä, mistä Robert C. Martinin kirjan moinen raamatunomainen maine on peräisin.

Puhdasoppisia ohjeita

Heti alussa selvisi, että kirjoittaja on selvästi todellinen korkeimman luokan puristi, mitä tulee koodamiseen. Tämän takia jokaisen ei ehkä kannata ottaa ohjeita ihan sanasta sanaan. Tässä muutamia hieman hurjia ohjeita, joita kirjoittaja pitää täysin itsestäänselvyytenä:

  • Harjoittele koodaamista vähintään 20 tuntia viikossa omalla ajalla, työajan ulkopuolella.
  • Älä kuuntele musiikkia koodatessa, se häiritsee ja heikentää koodin laatua.
  • Vältä flow-tilaa. Silloin kirjoitettu koodi on liian nopeasti tuotettua, eikä siksi tarpeeksi hyvää.
  • Älä ikinä kirjoita ainuttakaan riviä koodia, ennen kuin olet kirjoittanut sille testin (TDD, Test driven development vietynä äärirajoille).

Löytyykö vastaus kahvikupista?

Tarinoita 60-luvulta ja vetoja kotiin päin

Varsinaisten ohjeiden lisäksi kirjassa ajaudutaan myös turhan usein liian pitkiin nuoruuden tarinoihin, jotka häiritsevät itse asian sisäistämistä. Varsinkin kun esimerkit ovat lähes kaikki 60- ja 70-luvuilta, niistä on vaikea saada mitään irti. Teksti on täynnä termejä ja kirjainyhdistelmiä, jotka ovat nykyään täysin epärelevantteja.

Entisajan vaikeuksia käydään läpi tarkasti, vaikka niistä ei ole lukijalle mitään hyötyä. On toki mukavaa lukea ja miettiä kuinka hienoksi kehittäjän työ on tänä päivänä kehittynyt, mutta muuta iloa en ainakaan itse saanut irti kirjoittajan nuoruuden seikkailuista.

Aucorin Aleksi syvissä mietteissään

Kirjoittaja Robert C. Martin on tällä hetkellä pääasiallisena kehittäjänä testaustyökalu FitNessessä, mikä näkyy tekstissä vahvasti. Yllättäen testausta painotetaan valtavasti ja FitNesse-työkalua mainostetaan tilaisuuden tullen rivien välissä. Paino testauksella on jopa niin suuri, että sen olisi voinut sisällyttää kirjan nimeen.

Ei niin pahaa, ettei jotain hyvääkin

Vaikka tästä kirja-arvostelusta tuli nyt melko negatiivinen, niin täytyy sanoa, että kirjasta sai myös paljon hyvää irti. Hyviä vinkkejä tuli muun muassa aikataulujen hallinnasta, lupauksiin sitoutumisesta ja “ei”:n sanomisesta. Myös vinkit työmääräarvioiden laatimisesta olivat hyvällä tavalla mieleenpainuvia.

Kirjan alkupuolella osa asioista, jotka erottavat amatöörin ammattilaisesta, ovat myös ihan täyttä asiaa, kunhan kaikkia ohjeita ei ota liian sanasta sanaan. Jos kirja olisi pysynyt enemmän faktateoksena kuin elämänkertana se olisi toiminut paremmin. Annan kuitenkin kolme tähteä viidestä, koska seassa oli asiaakin.

Onko The Clean Coder luettuna? Eri mieltä? Samaa mieltä? Jotain mieltä? Jaa mielipiteesi kommenteissa tai tuu tweettailee!

Jos ei ole luettuna, lisää The Clean Coder Goodreadsiin!