WordPress tarjoaa kirjoittajalle suoraan paketista melko hyvän kirjoitustuntuman. Pääasiassa kirjoittaminen tapahtuu sisältöeditorikentässä, joka on suuri alue, jonne voi lisätä tekstiä, kuvia, videoita, taulukoita, listoja ja paljon muuta. Sisältöeditorista löytyy tekstinkäsittelyohjelmista tuttuja työkaluja kuten lihavointi, tekstin tasaus ja tekstityylit. Oikeilla lisäosilla ja räätälöinnillä kirjoitusnäkymästä saadaan esimerkiksi tällainen:

WordPress-kirjoituskokemus

Muokattava sisältö saadaan suurimmaksi osaksi näyttämään editorissa samalta kuin sivustolla aina fontista rivinpituuteen. Avuksi kirjoitustyöhön voidaan lisätä työkaluja, tekstityylejä ja elementtejä. Voidaan esimerkiksi rakentaa faktalaatikko, johon voit kirjoittaa numeron, selityksen ja valita brändin mukaisen värin valmiista vaihtoehdoista taustalle ja saat nopeasti luotua visuaalisesti näyttävän korostuksen, joka istuu saumattomasti muuhun sivustoon.

Kun kirjoittajien tarpeet on huomioitu sivuston rakentamisessa, sisällöntuotanto on mutkatonta ja nautittavaa. Näyttävää sisältöä voi luoda helposti ja nopeasti. Käsittelen seuraavaksi osa-alueita, joista parempi kirjoituskokemus rakennetaan.

Mitä tulee valmiina?

Oletuksena WordPressin sisältöeditorilla voi esimerkiksi:

 • Käsitellä tekstiä: lihavoinnit, kursivoinnit, alleviivaukset jne.
 • Erottaa tekstityyleillä kappaleet ja eritasoiset otsikot
 • Tehdä listoja ja lainauksia
 • Lisätä kuvia kuvateksteillä
 • Lisätä kuvagallerioita
 • Upottaa esimerkiksi videoita Youtubesta pelkällä URL-osoitteella

WordPress sisältää suoraan myös kaiken sisällön tallentamiseen ja julkaisuun. Voit esimerkiksi tallentaa artikkelin luonnoksena ennen julkaisemista ja jatkaa sitä myöhemmin, esikatsella tekemäsi muutokset ennen julkaisua tai selata aiemmin tallennettuja versioita artikkelista.

Kirjoituskokemuksen kannalta heikkoutena oletuseditorissa on se, että teksti näyttää erilaiselta editorissa ja itse sivustolla. Editorissa kirjoittaessa haluaa jatkuvasti vilkuilla esikatselua nähdäkseen todellisen tekstin ja joitain tarpeellisia työkaluja sekä elementtejä puuttuu. Huono kirjoituskokemus voi heijastua myös tekstiin, sillä esimerkiksi editorin rivinpituus on aivan liian suuri kappaleen pituuden hahmottamiseen.

Mitä saadaan lisäosilla?

Lisäosien avulla saadaan enemmän työkaluja. Hyvä esimerkki tarpeellisesta työkalusta on taulukkojen käsittely, jota editorissa ei oletuksena ole. Taulukkolisäosan avulla voi luoda uusia taulukkoja, muokata taulukon tietoja sekä lisätä tai poistaa rivejä ja sarakkeita suoraan editorissa.

Jotkin lisäosat tuovat editoriin nappulan jolla esimerkiksi lomakkeen tai slideshown voi upottaa sisältöön. Vaihtoehtoehtoisesti pienen lyhytkoodin (shortcode) voi kopioida sisällön sekaan ja lyhytkoodin paikalle upotetaan haluttu toiminnallisuus sivustolla. Editorissa näkyy siis pelkkä lyhytkoodi ja julkisella puolella upotettu toiminnallisuus.

Mitä voidaan räätälöidä?

Räätälöimällä voidaan muovata sisältö näyttämään suurimmaksi osaksi (joitain teknisiä rajoituksia lukuunottamatta) samalta kuin itse sivustolla. Esikatsele-nappulaa ei tarvitse olla painamassa jatkuvasti ja kirjoittajalla on vahva ote artikkelin ulkoasusta ja rakenteesta koko ajan.

Kirjoittajien käyttöön voidaan rakentaa elementtejä. Vaikutteita voidaan ottaa esimerkiksi sanoma- ja aikakausilehdistä. Esimerkkejä mahdollisista elementeistä:

 • Faktalaatikot numerolla ja selityksellä
 • Muusta tekstistä erotettu huomautus tai sanaselitys esimerkiksi värillisellä pohjalla
 • Kainalojuttu
 • Ennalta määritetty formaatti sekalaiseen käyttöön kuten kuva, otsikko ja teksti tietyllä tyylillä tietyssä paikassa
 • Suljettavat ja avattavat osiot
 • Referenssi
 • Sivuston sisäisten artikkelien upottaminen esimerkiksi suosituksiksi
 • Kirjoittajan tietojen upottaminen

Tekstityylit ovat elementtejä yksinkertaisempia ja niiden tarkoitus on erottaa valittu teksti muusta sisällöstä. Oletuksena tekstityyleinä löytyy mm. eritasoiset otsikot sekä kappaletyyli. Hyödyllisiä lisättäviä tekstityylejä voivat olla esimerkiksi:

 • Ingressi
 • Korostettu teksti
 • Lopetus
 • Nappula (mahdollisuus tehdä linkistä nappula)

Räätälöinnillä voidaan myös siistiä oletusasetuksia. Esimerkiksi oletuksena tekstityyleihin tarjotaan kuusitasoisia otsikoita. Yleensä kaksi tasoa riittävät ylä- ja alaotsikkoina sekä karsiminen selkeyttää tekstityylien valintaa. Voidaan piilottaa tai poistaa tarpeettomia työkaluja sekä asettaa tiettyjä oletusasetuksia kuten molemmat työkalurivit olemaan oletuksena auki.

Muita vaihtoehtoja

Itse sisältöeditorin ohella voidaan määrittää lisäkenttiä tai tehdä automaattisia osioita artikkelin sivupohjaan. Lisäkenttään voidaan kirjoittaa esimerkiksi alaotsikko tai ingressi niin että se tyylitellään ja asetetaan paikalleen automaattisesti oikeaan kohtaan. Pyritään siihen, että formaattiin liittyvät asiat tulevat aina automaatiolla. Artikkelin sivupohjaan voidaan esimerkiksi toteuttaa kirjoittajan nimi, kuvaus ja henkilökuva automaattisesti näkyviin jolloin niitä ei tarvitse lisätä itse sisällön loppuun.

WordPressille löytyy useita valmisteemoja, jotka lisäävät sisältöeditoriin valtavasti työkaluja niin, että sillä voi rakentaa useapalstaisia ja rakenteeltaan monimutkaisia sivuja. Samanlaisia ominaisuuksia saa käyttöönsä myös jollain lisäosilla (ns. page builder). Ominaisuuksia ja työkaluja on niin paljon, että sisällönhallinta tulee monimutkaiseksi ja yhtenäisen ulkoasun hallinta on hankalaa sillä esimerkiksi oikeita värejä pitää valita joka kerta uudestaan. Itse tekstin kirjoittaminen on usein yhä hankalaa sillä tekstieditori on usein valjastettu rakenteelle sekä elementeille ja tekstin kirjoittaminen tapahtuu pienessä ponnahdusikkunassa. Tälläisillekin ratkaisulle on paikkansa ja käyttäjänsä varsinkin tee-se-itse -tyypeissä.

Milloin kirjoituskokemusta rakennetaan?

Helpoin aika toteuttaa edellämainittuja toimipiteitä on heti sivuston uudistamisen yhteydessä. Toisaalta muutokset onnistuvat helposti myös kohtuullisen uudelle sivustolle tai hyvin ylläpidetylle ja huolletulle sivustolle. Kaikkia tarpeita ei tarvitse tietää heti vaan kun sopiva pohjatyö kirjoituskokemuksen hiomiseen on tehty, myöhemmät lisäykset ja muokkaukset onnistuvat helposti.

Huomiota kannattaa kiinnittää kirjoituskokemukseen jos sivustolle tulee paljon sisältöä, blogi tai artikkeleita. Varoitusmerkkejä huonosta kirjoituskokemuksesta ovat jonkin toisen tekstieditorin (kuten Word) käyttö kirjoitukseen tai sisällön korostus manuaalisesti esimerkiksi usealla rivinvaihdolla, tähdillä tai viivoilla. Parempi kirjoituskokemus tuottaa parempaa sisältöä ja edistää siten sivustosi tavoitteita.