Ostin MacBook Airin (myöh. MBA) firman kakkoskoneeksi. MBA on kevyt, tukeva, ja ennen kaikkea, pätevä. Ensimmäisen revision hinta tippui huomattavasti, kun B-sarjan koneet tulivat juuri vähän aikaa sitten myyntiin. Omani ostin edullisesti Turun Humacista (Tektorilla näyttäisi olevan vielä edullisempaa mallia myynnissä hintaan 1 449€).

Ensimmäinen asia mikä MBA:ssa kiinnittää huomiota on sen keveys. Tai oikeastaan sen ohut, sulavalinjainen muoto. Mainoksessa näytetään, miten MBA mahtuu ongelmita kirjekuoreen, ja se ei ole bluffia. Kone on todellakin niin ohut. Ohuudestaan huolimatta MBA:n runko on todella jäykkä, eikä kone tunnu käytössä lelulta.

Apple on karsinut koneesta kaikennäköistä irtonaista koon pienentämiseksi, ja se kyllä näkyy. Koneessa ei ole optista asemaa, liitäntöjä on minimaalisesti (vähän liiankin vähän) ja akku on sisäinen, eikä vaihdettavissa. Nämä ratkaisut ovat tietenkin herättäneet vahvoja tunteita puolesta ja vastaan. Itsen en ole kokenut optisen CD/DVD-aseman puuttumista ongelmaksi, sillä sitä tarvitsee todella harvoin. Tässä on nähtävissä samanlaista linjanvetoa kuin Applen päätöksessä aikanaan jättää korppuasemat pois.

Plussaa:
+ Koko: MBA on ohut, kevyt ja jämäkkä
+ Viimeistely on omaa luokkaansa
+ Skarppi näyttö: näyttö on valovoimainen, terävä ja katselukulma on hyvä.
+ Teho: MBA:ta on arvosteltu tehon puutteesta, mutta käytännössä potku riittää aivan hyvin esimerkiksi fotarin pyörittämiseen palavereissa tai junamatkalla. Virtaa se tietenkin syö tuolloin enemmän.
+ Näppäimistö: näppis on huomattavasti miellyttävämpi kirjoittaa kuin miltä se näyttää. Näppäimistö näyttää samanlaiselta kuin vanhemmissa MacBookeissa, mutta tuntuma on huomattavasti parempi. Lisäksi näppäimistö on taustavalaistu, mistä lisäplussaa.

Miinusta:
– Liitäntöjen vähyys: MBA:ssa on ainoastaan yksi USB-portti, mini-DVI ulkoiselle näytölle ja liitäntä korvakuulokkeita varten. Yhdenkin ylimääräisen USB-portin lisääminen parantaisi huomattavasti koneen laajennettavuutta.
– Virrankulutus: lupauksista huolimatta virrankulutus on melkoista. Apple lupailee 5 tuntia, mutta käytännössä se on vain märkä uni. Pelkästään selailu- ja kirjoituskäytössä virran saa kyllä riittämään reippaasti yli kolmeen tuntiin, mutta heti jos siinä sivussa alkaa kuuntelemaan musiikkia tai muuta vastaavaa, saa aika nopeasti kaivella virtakaapelia.

Lopuksi:
MBA ei ole missään nimessä ykköskone. Oikeat työt tehdään pöytäkoneella, ja MBA otetaan mukaan palavereihin, junamatkoille ja kotisohvalle. Kone on sen verran miellyttävä käyttää, että sitä tulee raahattua mukanaan ihan huvikseenkin. Apple on onnistunut jälleen luomaan jotain sellaista, joka nostaa muiden toimijoiden rimaa korkeammalle. En voi kuvitella ultrakevyttä kannettavaa, jota tästä eteenpäin ei verrattaisi MacBook Airiin.

Onko sinulla kokemuksia tai mielipiteitä MacBook Airista?

Muualla verkossa:
Pinseri: MacBook Air