Suomen neljäs WordCamp järjestettiin tällä kertaa Jyväskylässä. WordCampit ovat rentoja, paikallisesti järjestettyjä WordPress-aiheisia konferensseja kaikille WordPressista kiinnostuneille. Karttatutkimuksemme mukaan se on maailman pohjoisin WordCamp-tapahtuma ikinä.

Jaoimme tarroja Aucor Starterista tutulla logolla.

Jyväskylässä puheenvuoroilla oli aikaisemmista WordCampeista poiketen yhteinen teema. Puheenvuorot oli tällä kertaa suunnattu varsinkin teknisten asioiden parissa puurtaville, kehittäjille ja webteknologioista kiinnostuneille. Puheenvuoroja ja workshoppeja oli tarjolla koko päivän kahdessa salissa.

Tässä tapahtuma meidän silmin.

Pikajuna itään

Aucorin lähettiläät, Teemu Suoranta ja allekirjoittanut lähtivät matkaan jo hyvissä ajoin torstaina työpäivän jälkeen. Junatarjonta Turku-Jyväskylä -välillä paljasti, että matkaan oli lähdettävä edellisenä päivänä, jotta emme missaa alkua. Teemu on yksi WordCampin puhujista, joten oli parempi olla ajoissa.

Jyväskylään päästyämme lähdimme vielä paikalliseen ravintola Sohwiin tervehtimään muita ajoissa paikalle tulleita, ja tietysti syömään. Tänne epäviralliseen prepartyyn meitä oli koolla noin parikymmentä. Tässä vaiheessa vaihdettiin vain kuulumisia, ei tarroja.

Pelipaikoille

Valmiina päivän koitokseen. #wcjkl #wordcampjyväskylä #wordpress

A post shared by Tommi Sipiläinen (@tsipilai) on

Päätön WordPress ja DevOps

Päivä alkoi heti teknisten aiheiden syvästä päästä. Tarjolla oli viimeisimpiä DevOps-työkaluja ja WordPressin käyttöä pelkkänä backendinä Reactilla (nämä aiheet oli tarkoitettu kehittäjiltä kehittäjille). Olimme kuuntelemassa  Christian “k1sul1” Nikkasen puheenvuoroa Reactista.

Vastoin kaikkia odotuksia (kaksi Viljamin aikaisempaa puhetta WordCampeissa on peruuntunut flunssan vuoksi), tällä kertaa terveenä oleva Viljami Kuosmasen esitti tietääksemme onnistuneen livedemon hotellin WLAN-yhteydellä.

Puheenvuorojen loppuun on aina varattu aikaa kysymyksille. Teemu halusi tietää avoimen lähdekoodin lisäosista, joilla REST API -rajapintaa laajennettiin. Palkinnoksi tästä hän sai Vincitin ankan. Olemme jo aiemmin saaneet toimistollemme Vincit-ankan, jota tuunasimme hieman itsemme näköiseksi.

Such duck Wow #toimistokoira #ankka #shibainu #shibastagram

A post shared by Aucor Oy (@aucorcctv) on

Katsotaan mitä uudelle ankalle keksitään.

Jaossa oli myös tarroja WP-kehittäjien lempifunktiolla, joka korjaa WordPress-sanan kirjoitusasuun P-kirjaimen isoksi.

Seuraavaksi kahvia ja pullaa.

Tukitoimia ja miten mokista voi oppia

Kahvitauon jälkeen 1. salissa alkoi “lightning talkit”, eli lyhyehköt noin 15 minuutin puheet. Amanda Koivisto puhui WordPress-kehittäjän arjesta, miten koodi menee tuotantoon ja miten pidetään huoli, että koodi on laadukasta. Heillä käytössä on säännölliset codereviewt jossa työkaveri käy koodin läpi ennen tuotantoon vientiä.

Sauli Rajala kertoi mokaamisesta WordPress-kehityksessä ja mitä hän on oppinut vanhoista projekteista. Saulin prinsiipit huonoista käytännöistä olivat seuraavat:

  1. Liikaa lisäosia
  2. Tyylit liian spesifejä
  3. Et dokumentoi
  4. Et luota gittiin

Eli vältetään näitä. Jooko?

Maksullista sisältö WordPressillä

WordPress-maailman moniosaaja Onni “Onnimonni” Hakala työskentelee nykyään suomalaisia maksutapoja välittävällä Checkoutilla. Onni kertoi, miten sisällölle kannattaa rakentaa maksumuuri ja mitä asioita pitää huomioida. Onni julkaisee lähiviikkoina Checkout-maksuväylän maksullista sisältöä mahdollistavalle lisäosalle.

Rakkautta ja matematiikkaa

Meidän Teemu päästettiin irti noin klo 13:45 aiheella “Miksi frontend-kehittäjän pitää rakastaa matematiikkaa?”. Teemu nappasi aiheen WordPress-yhteisön matematiikan opettajan Sami Keijosen nenän edestä, joka ei ainakaan julkisesti myöntänyt olevansa asiasta katkera. Odotamme Samilta omaa blogikirjoitusta aiheesta.

Esitysdiojen salaisena mausteena toimi Katleena Kortesuon ja Jarkko Sjömanin “Lisää otsikko napsauttamalla“.

Jocko Willinkin lainaus “Discipline equals freedom” on esiintynyt jo muutamassa paikassa sisällössämme. Joskus vielä selitämme, mitä se tarkoittaa.

Teemun diat löytyvät alla olevasta Twiitistä ja SlideSharesta.

Samaan aikaan Digitoimisto Duden Roni “Rolle” Laukkarinen kertoi toisessa salissa esteettömyyden ottamista osaksi WordPress-teemakehitystä. Rollen esitys on pakko katsoa jälkikäteen WordPress.tv:stä (kaikki puheenvuorot tulevat sinne pian).

Helpotusta hallintakenttiin ja lisäosien julkaisuun

Seuraava kierros nopeita puheenvuoroja alkoi Miika Arposen esityksellä Geniemin rakentamasta ACF Codifier-laajennuksesta. Advanced Custom Fields -lisäosalla luotujen sisällönhallintakenttien rakentamisesta tulee mahdollista kooditasolla, mikä helpottaa kenttien kustomointia ja uudelleenkäytettävyyttä.

Hyvää työtä Geniem! Otamme ACF Codifierin testiin pian.

Liettuasta asti saapunut Arūnas Liuiza paljasti Seravon sponsoroimana toteuttamasta Deployer-palvelun, jonka avulla lisäosia voidaan ylläpitää WordPress.orgiin GitHubin kautta. WordPressin virallinen lisäosahakemisto käyttää vanhentunutta SVN-versionhallintaa, mitä monet lisäosakehittäjät eivät ole jaksaneet opetella. Näin monet lisäosat on julkaistu vain GitHubissa, jolloin niitä ei voi päivittää WordPressin oman päivitystoiminnon kautta.

Olemme Aucorissa julkaisseet monia lisäosia GitHubiin, joita aiomme nyt siirtää myös WordPressin viralliseen lisäosahakemistoon. Kiitos Arūnas ja Seravo!

Testauksen automatisointia ja WordPressin hookkeja

Seravon Otto Kekäläinen käynnisti viimeiset puheenvuorot koodin automaattisella testauksella ja laadunvarmistuksella. Otto on esiintynyt lukuisissa meetupeissa ja WordCampissa ja häntä on aina ilo kuunnella. Eräs testauksen aihe on yhtenäinen koodityyli ja koodistandardit. Otto näytti yhtenä esimerkkinä omaa Aucor Starter -teemaamme. Otto on itse kirjoittanut mainion kirjoituksen koodityylin hallinnasta.

Otto kertoi myös työkaluista esimerkiksi integraatiotesteihin ja tietoturvatestaukseen. Jatkamme varmasti oman testauskäytäntöjemme kehitystä. Oton slidet kannattaa ehdottomasti vilkaista.

Viimeisenä puhujana oli suositun Relevanssi-lisäosan kehittäjä Mikko Saari, joka kertoi hookkien toiminnasta WordPressissä ja lisäosissa. Hookkien avulla voidaan muuttaa WordPressin tai lisäosien toimintaa. Esimerkiksi sisältötekstiä käsittelevään hookkiin voi lisätä automaattisesti somejakonappulat tekstin loppuun.

Hookkien käyttö on varmasti ainakin jossain määrin tuttua kaikille WordPress-kehittäjille. Mikko sai kuitenkin tuotua varmasti kaikille jotain uutta. Puheenvuoro kannattaa ehdottomasti kurkata videolta kun ne on saatu WordPress.tv-sivustolle.

WordCamp Turku 2018

Jyväskylän WordCampin lopuksi julkistettiin seuraava WordCamp. Se tulee olemaan syyskuussa Turussa. Tästä tulee ensimmäinen vuosi kun Suomen WordPress-yhteisö saa kaksi WordCamppia samana vuonna.

WordCamppien suosio on ollut valtavaa. Liput on aina myyty nopeasti loppuun ja sponsoripaikat on varattu yhdessä hujauksessa. Kaikki halukkaat eivät ole päässeet mukaan. Tällä kertaa yhteisön ei tarvitse odottaa kokonaista vuotta uuteen kokoontumiseen.

WordCamp Turusta julkaistaan lisää tietoa pian.

Afterparty

WordCamp Jyväskylän afterparty sijoittui Ravintola Mutkaan. Paikka sopi erinomaisesti meille, sillä musiikki oli niin hiljaista, että ihmisten puheesta sai selvää. Tilaa oli riittävästi, jolloin ihmiset pääsivät liikkumaan pöydästä toiseen.

Yhteenveto

WordCamp Jyväskylä oli jälleen mahtava kokemus. Sen oli alunperin kai tarkoitus olla selkeästi pienempi ja vaatimattomampi WordCamp, mutta lopulta se oli aivan yhtä hyvä kuin muutkin WordCampit. Aikataulutus oli hyvin onnistunut ja puheenvuorojen välissä oli enemmän aikaa vaihtaa kuulumisia muiden kanssa. Perinteeksi muodostunut WLAN:in takkuilukaan ei ollut ihan yhtä paha kuin aiemmin.

Valtava kiitos järjestäjille, vapaaehtoisille, puhujille ja kaikille osallistujille. Ilman näin aktiivista yhteisöä meillä ei olisi WordCamppeja eikä WordPress olisi Suomessa siinä asemassa kuin se nyt on.

Nähdään Turussa syksyllä!

Linkkejä

Twitterissä #WCJKL
Instagrammissa #WCJKL
WordCamp Jyväskylä 2018 -virallinen sivusto
WordPress Finland Slack