Semmosella asialla lähin soittelemaan, että liikkeellä on kaikenlaista ympäripyöreää huhua ja yleistä hämmennystä. Gutenberg-lisäosan latauskehotus on ilmestynyt WordPress-sivustojen hallintapaneeliin.

Jos ei seuraa WordPress-uutisia, on mahdollista, ettei koko Gutenbergistä ole ollut mitään havaintoa ennen näitä päiviä. Gutenberg tulee kuitenkin vaikuttamaan kaikkien sisällöntuottajien ja -syöttäjien elämään – kuten kaimansa aikoinaan.

Mikä se Gutenberg siis on ja koska se tulee?

Jos raavit päätäsi hämmentyneenä, niin aloitetaan tästä. Gutenberg on siis suhteellisen pian saapuvan WordPress-päivityksen (eli version 5.0) mukanaan tuoma uusi sisältöeditori. Se tulee muuttamaan melko radikaalisti sitä näkymää, jossa sisältöä tuotetaan, syötetään ja editoidaan.

Päivitysversio 5.0 ilmestyy vielä tämän vuoden puolella (ainakin suunnitelman mukaan, tässä aikataulu), eli viiden kuukauden sisään. Tarkkaa julkaisupäivää ei ole tiedossa. Silloin Gutenberg tulee niin sanotusti osaksi corea eli WordPressin koodin ydintä, eikä sitä voi estää saapumasta. Mutta vanhan editorin saa jatkossakin vielä käyttöönsä lisäosalla, joten syytä paniikkiin ei ole.

Miksi tästä nyt jo pitäisi olla kiinnostunut?

Vaikka Gutenberg ei vielä ole virallisesti saapunut, siitä on kuitenkin olemassa jo lisäosaversio, beta-versio. Jos WordPress-sivustosi on päivitetty tällä hetkellä uusimpaan versioon (eli versioon 4.9.8) niin sivuston pääkäyttäjät (eli adminit) näkevät kehotuksen ladata Gutenberg-lisäosa.

Kehotus on sen verran massiivinen, että sitä ei voi olla huomaamatta ja siksi tämä alkaa hiljalleen aiheuttaa keskustelua ja hämmennystä niiden keskuudessa, joille asia on vielä uusi. WP puolestaan toivoo, että lisäosa saisi vähintään 100 000 asennusta ja käyttäjät testaisivat sitä, jotta sitä voitaisiin kehittää paremmaksi ennen kuin se saapuu virallisesti osaksi WordPressiä.

Eli aktivoimalla lisäosan sivuston käyttäjät voivat testata uutta, tulossa olevaa Gutenberg-editoria jo nyt.

Kannattaako se?

Yksinkertaista vastausta tähän ei ole. Periaatteessa mitään peruuttamatonta ei tapahdu, vaikka lisäosaa testaisikin. Tietysti mitä isompi osa ihmisiä lisäosan lataisi, testaisi ja raportoisi bugeista, niin sitä parempi versio seuraava on. Mutta jos tällainen ei kuulu työnkuvaan eikä ole lähellä sydämen seutua, niin pääsee helpommalla, kun vielä odottaa.

Tämä lisäosa on lisäksi vielä melko buginen eli sisältää ongelmia, jotka saattavat aiheuttaa epämukavia yllätyksiä tai pahimmillaan rikkoa koko sivuston (ei peruuttamattomasti, mutta tilapäisesti). Lisäosasta on löydetty aika isojakin ongelmia esimerkiksi kuvien esittämisestä, mutta näitä korjataan tällä hetkellä kovaa vauhtia. Periaatteessa asiat siis toimivat ja lisäosaa voi siinä mielessä kyllä testata, mutta haasteitakin on.

Vähän olen kuitenkin utelias, voinko asentaa?

Jos sivustosi on pieni ja simppeli blogisivu, joka on tehty esimerkiksi WordPressin omien teemojen päälle, niin silloin Gutenbergin testaamista voi hyvinkin harkita. Testasin itsekin tällaisella kokoonpanolla Gutenbergiä ja se toimi ihan hienosti.

Mutta jos sivusto on tehty esimerkiksi Avadalla tai jollain muulla page builder -tyyppisellä työkalulla tai Themeforestista ostetun monimutkaisen valmisteeman päälle, niin silloin en suosittele aktivoimaan Gutenbergiä vielä. Tällaiset sivustot eivät toimi kovin hyvin yksiin Gutenbergin blokkimaisten toiminnallisuuksien kanssa ja todennäköisesti Gutenbergistä seuraa vielä tällä hetkellä reippaasti ongelmia.

Teemakehittäjät tekevät tällä hetkellä kuumeisesti päivityksiä, että Avadat ja vastaavat toimivat senkin jälkeen, kun Gutenberg saapuu. Eli vähintäänkin suosittelen odottamaan, että oma teemasi päivittyy toimimaan paremmin yhteen Gutenbergin kanssa ja asentamaan lisäosan vasta sitten.

Tai sitten odottamaan ihan siihen saakka, että huomattavasti kehittyneempi versio ilmestyy version 5.0 mukana.

Testasin Gutenbergiä ja kaikki levisi, mitä nyt teen?

Ei hätää. Deaktivoimalla lisäosan kaiken pitäisi palautua ennalleen.

Jos taas lopputuloksena oli valkoinen seinä, silloin Gutenberg-lisäosa on aiheuttanut konfliktin jonkun toisen lisäosan kanssa. Silloin täytyy seikkailla tietokannan tiedostonhallinnan plugin-kansioon ja poistaa se sieltä käsin ja kaikki palaa jälleen normaaliksi. Tämä on harvinaista, mutta toki mahdollista.

Tiiviisti ilmaistuna sanoisin siis, että jos on utelias, Gutenbergiä voi testata. Jos on muutakin tekemistä, ei kannata kajota siihen vielä. Se tulee osaksi elämää jouluun mennessä joka tapauksessa. Jatkamme tilanteen aktiivista seuraamista ja raportointia pitkin syksyä.

Turvallinen ympäristö Gutenbergin testailuun löytyy WordPress.org:n omilta sivuilta https://wordpress.org/gutenberg/. Koko aukeava sivu on siis Gutenberg-editoria ja voit muokata sitä miten haluat. Testaa ihmeessä!