Tämä blogikirjoitussarja kertoo, miten WordPressin uusi Gutenberg-editori muuttaa sisällöntuotannon konseptisuunnittelusta kirjoittamiseen. Neljäs ja viimeinen osa kertoo muutamia käytännöllisiä vinkkejä kirjoittamiseen.

Tekstieditori on sisällöntuottajan ehkä tärkein työkalu. Siksi pienilläkin arkea helpottavilla nikseillä säästää valtavasti aikaa kun niiden vaikutus toistuu joka päivä. Nämä vinkit eivät siis muuta elämäsi suuntaa tai pelasta parisuhdettasi, mutta WordPressillä kirjoittamista ne hiukan helpottavat.

Muunna vanha sisältö lohkoiksi

Jos sivustolla on ennen Gutenbergin käyttöönottoa luotua sisältöä, näkyvät nämä editorissa Klassinen-lohkon sisällä. Tämä lohko sisältää sen vanhan tutun työkalurivin ja tekstiä voi yhä muokata sen sisällä, mutta sisällön saa jaettua lohkoiksi napin painalluksella.

Valitse Klassinen-lohko ja klikkaa sen yläpuolelta “…”-ikonista ja valitse “Muunna lohkoiksi”.

Tämän jälkeen vanha sisältö toimii uudella lohkorakenteella. Yleensä ei ole tarvetta käydä käsin vanhoja sisältöjä läpi vaan ne näkyvät sivustolla oikein ilman muutoksia. Jos vanhaa sisältöä on kuitenkin tarvetta muokata myöhemmin, kannattaa tämä muutos tehdä.

Vähennä klikkailua näppäinoikoteillä

WordPressin editorista löytyy pitkä lista erilaisia näppäinkomentoja, joilla erilaisia toimintoja pystyy suorittamaan hiukan nopeammin. Näiden komentojen opettelu ei tietenkään ole pakollista, koska kaiken voi yhä tehdä myös klikkailemalla. Tässä kurkistus tavallisimpiin komentoihin:

 • / Avaa lohkotyypin valintanäkymä kun olet tyhjällä rivillä
 • CTRLS / S Tallenna muutokset
 • CTRLD / D Kloonaa valittu lohko
 • CTRLALTT / T Lisää lohko ennen valittua lohkoa
 • CTRLALTY / Y Lisää lohko valitun lohkon jälkeen
 • CTRLZ / Z Peru edellinen muutos
 • CTRLZ / Z Tee edellinen muutos uudelleen
 • CTRLA / A Valitse kaikki teksti lohkon sisältä
  • Paina näppäinyhdistelmää uudestaan niin saat valittua kaikki lohkot

Näet koko listan klikkaamalla oikealta ylhäältä “…”-ikonia ja valitsemalla listasta Näppäinoikotiet.

Kopioi sisältöä pohjaksi

Gutenbergin avulla sisältöön voi luoda entistä hienompia asetteluita, hienosäätöjä ja yhdistelmiä, joiden tekeminen yhä uudestaan voi olla työlästä. Siksi jo luotua sisältöä kannattaa kopioida pohjaksi aina kun mahdollista.

Voit kopioida koko sivun sisällön seuraavasti:

 1. Siirry muokkaamaan haluttua sivua tai artikkelia
 2. Klikkaa oikeasta yläkulmasta “…”-ikonia ja valitse “Kopioi kaikki sisältö”
  • Vaihtoehtoisesti voit valita ja kopioida sisällön näppäinkomennoilla Windowsilla CTRLA, CTRLA ja CTRLC tai Macilla A, A ja C
 3. Lisää uusi sivu tai artikkeli
 4. Liitä sisältö editoriin Windowsilla CTRLV tai Macilla V

Voit kopioida myös yksittäisiä lohkoja valitsemalla lohkon ja painamalla Windowsilla CTRLC ja CTRLV tai Macilla C ja V.

Jemmaa talteen uudelleenkäytettävät lohkot

Sivulta toiselle kopioinnissa on myös edistyneempi tapa. Haluttu lohko tai joukko haluttuja lohkoja voidaan tallentaa Uudelleenkäytettäviin lohkoihin, jolloin usein toistuvia yhdistelmiä voi poimia suoraan lohkokirjastosta.

Luo ensin haluttu asettelu tai lohkoyhdistelmä. Voit käyttää esimerkkisisältöä tai lisätä valmiiksi lopulliset tekstit ja kuvat, jotka haluat esittää monessa paikassa. Valitse yksi tai useampi lohko ja klikkaa “…”-valikosta “Lisää uudelleenkäytettäviin lohkoihin”.

Nimeä sen jälkeen tämä malli niin, että se löytyy helposti myöhemmin lohkokirjastosta.

Tämän jälkeen luotu malli löytyy lohkokirjastosta samalla tavalla kuin muut lohkotyypit.

Voit sen jälkeen käyttää tätä mallia joko identtisenä monessa paikassa tai käyttää sitä pohjana, jota muokataan eteenpäin. Jos haluat käyttää samaa tekstiä kaikkialla, voit päivittää uudelleenkäytettävän lohkon sisällöt keskitetysti yhdessä paikassa niin, että muutokset päivittyvät kaikkialla. Kun valitset “Muuta tavalliseksi lohkoksi”, muuttuu sisältö tavallisiksi lohkoiksi, joiden sisältöä voi muokata joka sivulle vapaasti.

Raahaa kuva suoraan editoriin

Kuvien lisäämiseksi ei tarvitse enää poistua kirjoitusnäkymästä selaamaan mediakirjastoa tai edes lisätä kuvalohkoa. Voit raahata koneeltasi kuvatiedoston suoraan haluamaasi väliin ja siitä muodostuu automaattisesti kuvalohko, jonka tasausta, kokoa ja kuvatekstiä pääset säätämään.

Seuraa tekstin pituutta ja rakennetta

Sisällöstä on mahdollista nähdä yhteenvetoa sanojen, otsikoiden tai tekstikappaleiden määrästä. Klikkaa vasemmasta yläkulmasta info-ikonia, josta aukeaa kooste sisällöstä. Näet samalla sisällysluettelomaisen katsauksen otsikkotasoihin.

Kirjoitushetkellä merkkimäärää ei näe vielä mistään, mutta tulevaisuudessa tämä sama näkymä tulee sisältämään myös merkkimäärän.

Muunna lohkotyyppi toiseksi

Tekstikappaleen kirjoittamisen jälkeen voi huomata, että se toimisi paremmin lainauksena tai että listaus toimisi kuitenkin paremmin tekstikappaleena. Tässä tilanteessa tekstiä ei tarvitse alkaa kopioimaan ja liittämään eri lohkoon, sillä joitain lohkotyyppejä on mahdollista muuntaa toisiksi. Klikkaa lohkon työkalurivin muuntoikonia ja näet saatavilla olevat vaihtoehdot.

Piilota näkyvistä häiriötekijät

Kun kirjoittaminen Gutenbergillä alkaa sujua, on luontevaa piilottaa turhia työkalupalkkeja näkymästä silloin kun niitä ei tarvita. Leveämpi muokkausnäkymä on hyödyllinen myös silloin, kun muokattava sisältö on koko ruudun levyistä. Klikkaa oikeasta yläkulmasta ratasikonia, jolloin oikea sivupalkki menee piiloon tai tulee uudelleen esiin.

Yhteenveto: Sellainen on Gutenberg

Tässä kirjoitussarjassa on kerrottu mikä on Gutenberg ja miten se muuttaa sisällön hallintaa sekä tulevaisuuden sivustoja. Olen kertonut millaisia monen nykysivuston kokemia ongelmia Gutenberg voi ratkaista. Tämä on ollut vain tiivis kurkistus, jonka jälkeen tarvitaan yhä varmasti käyttökoulutuksia ja käyttöohjeita.

Kun tiedät Gutenbergistä tässä sarjassa kerrottuja pohjatietoja, pystyt esimerkiksi sivuston ostajana, sisällöntuottajana tai graafikkona osallistumaan paremmin siihen keskusteluun, mitä työkaluja uusi sivusto tarvitsee. Pystyt ajattelemaan sivustoa kiinteiden näkymien sijaan joustavina lohkoina, joita voi käyttää monessa paikassa ja monella tavalla. Osaat ottaa kantaa, mitkä ovat uuden sivustosi rakennuspalikat.

Tässä linkit aiempiin Gutenberg-sarjan osiin:

Haluatko uuden sivuston pohjaksi Gutenberg-editorin? Ota yhteyttä!