Google päätti tehdä kevätsiivouksen ja lopettaa ilmaispalvelujaan. Kaltaiselleni nettiseniorille se tarkoittaa ikävästi sitä, että iGoogle, Google tasks ja Google reader häipyvät työkalupaletistani piakkoin. Google Reader lakkaa toimimasta tämän kuun lopussa, joten suosittelen siirtymään korvaavien työkalujen pariin välittömästi. Google Tasks ja iGoogle saavat niskalaukauksen myöhemmin.

Oli siis pakko alkaa kartoittamaan vaihtoehtoja.

Netvibes iGooglen tilalle?

iGoogle on ollut aloitussivunani siitä lähtien kun se julkaistiin. Samassa näkymässä ovat olleet näppärästi uutiset, taskit, sähköpostit ja kalenteri. Nyt sitten vedetään siitäkin matto alta, enkä oikein tiedä mikä olisi paras korvaava vaihtoehto. Netvibesiä kokeilin, mutta siinä oli aivan liikaa kilkuttimia ja ankeat kustomointimahdollisuudet.

Päädyin vaihtamaan pelkän Googlen aloitussivun aloitussivuksi.

Feedly RSS-lukijaksi

Feedly_LogoYllättävän moni käyttää edelleen RSS-syötteitä blogien seuraamiseen, minä mukaanlukien. Tuntuukin hassulta, että Google päätti teloittaa maailman varmastikin käytetyimmän RSS-lukijan. Valitettavasti en ole löytänyt itseäni tyydyttävää vaihtoehtoa tilalle. Haluaisin kovasti käyttää Reederiä, mutta se ei ainakaan vielä tue synkkausta eri laitteiden välillä.

Väliaikaisena ratkaisuna käytän Feedlyä. Hyvänä puolena on, että Google Readerin syötteet pystyy imaisemaan Feedlyyn yhdellä klikkauksella. Feedlystä on myös sovellukset ainakin iLaitteille. Bonuksena Feedlyssä voi poistaa blogien syötteitä huomattavasti Google Readeria helpommin.

Things taskien hallintaan

ThingsJos Googlen siivoustalkoista seurasi itselleni jotain hyvää, se on Things. Kokeilin taskien hallintaan tehtyä Thingsiä kun se joskus julkaistiin, mutta silloin en jaksanut lämmetä. Syynä oli synkronoinnin puute. Nyt taustalla pyörii Things Cloud, joka synkronoi taskit eri päätelaitteiden välillä. Käyttöönotto on kivuton, ja iOSin sovellukset ovat herkullisen mukavia käyttää. Thingsistä on myös OS X työpöytäversio.

Lyhyen käytön jälkeen Things tuntuu raikkaalta tuulahdukselta kaikkien todo-kilkuttimien jälkeen (Applen oma Reminder on hanurista, jos yrittää käyttää samalla Googlen kalentereita). Softa voisi olla vieläkin yksinkertaistetumpi, mutta tällaisenaankin se on minun käyttööni mitä mainioin. Suurin osa työtaskeista menee kuitenkin Basecamppiin, ja käytän Thingsiä enimmäkseen kotiasioiden ja akuutimpien asioiden kirjaamiseen. Tehokäyttäjä voi repiä Thingsistä varmasti vielä enemmän irti.

Mitä sitten jäi käteen?

Monella tapaa Googlen päätös palautti ainakin osittain netin käyttöäni kivikautisempaan suuntaan. Sen sijaan että palvelut toimisivat (edes siedettävästi) pilvessä selaimen kautta, nyt joutuu latailemaan erilaisia laitekohtaisia sovelluksia. Tunnen itseni digirammaksi.

Samalla tuli huomattua, miten keskeneräisiltä sellaiset softat tuntuvat, jotka eivät synkronoi tietoa eri laitteiden välillä. Sovellus joka toimii vain yhdessä laitteessa tuntuu jotenkin keskeneräiseltä ja puutteelliselta.

Kokonaisuutena melko paska veto Googlelta. Eniten pelottaa, että jossain vaiheessa Googlella päädytään siihen, että maksullinen Google Apps for Business onkin liian vaivalloinen kokonaisuus. Toivottavasti ei.

Jos sinulla on hyviä vaihtoehtoja Googlen lopetettavien palveluiden tilalle, vinkkaa ihmeessä!

Update: Newsblur on osoittautunut todella hyväksi RSS-lukijaksi. Se on maksullinen yli 65 syötteen jälkeen, mutta maksoin vuositilauksen hyvillä mielin. Suosittelen!