Google App EngineTeimme viime syksynä strategisen päätöksen siirtyä sivustojen ylläpidossa Platform as Service (PaaS) -ajatteluun. Normaalisti verkkopalvelut majailevat palvelimilla, ja samalla koneella sitten asustelee useampia sivustoja. PaaS-mallissa jokainen sivusto on oma kokonaisuutensa ja itse palvelininfrastruktuuri on piilossa kehittäjiltä. Palveluntarjoaja huolehtii palvelinraudasta, softista, tietoturvasta, tietokannoista ja kaikesta muusta veemäisestä säädöstä. Vapautuvan ajan voi käyttää siihen mihin pitääkin – lisäarvon tuottamiseen asiakkaalle.

Markkinoiden skannailun jälkeen päädyimme valitsemaan Googlen. Tärkeimpiä syitä olivat tietenkin luotettavuus, globaalin infrastruktuurin laatu ja palvelutarjonta.

Miljoona requestia sekunnissa 10 dollarilla?

Google on panostanut pilvipalveluihin viime vuosien aikoina rajusti. Ilmeisesti hakukonejätti haluaa oman siivunsa kasvavista pilvimarkkinoista, joissa Amazon on ollut todella vahvoilla. Google Cloud Platform on kokonainen tuoteperhe, joka sisältää perinteisen virtuaalipalvelinratkaisun (Google Compute Engine) lisäksi SQL-tietokannat (Cloud SQL), App Enginen, Cloud Storagen, Cloud Datastoren, Big Data-ratkaisun ja paljon muuta.

Näistä Google Compute Engine on edelleenkin ihan järkevä ratkaisu isoille Drupal-sivustoille. Aucorin toteuttamat uusimmat Drupal-sivustot pyörivät jo Googlen Compute Enginessä. Perus GCE:n lisäksi käytössä on kuormantasaus ja Cloud SQL, joten tehot eivät lopu kesken ihan heti. Google demonstroi vastaavanlaisen kokoonpanon toimivuutta (Ars Technican juttu aiheesta). Testissä ajettiin miljoona requestia sekunnissa yhteen IP-osoitteeseen, josta kuorma jaettiin 200 palvelimelle.

Hintaa koko viiden sekunnin lystille kertyi $10.

WordPress + Google App Engine = ihanaa!

Meidän kannaltamme kuitenkin mielenkiintoisin palvelu on Google App Engine. GAE mahdollistaa rajusti skaalautuvien sivustojen toteuttamisen Googlen omaan infrastruktuuriin siten, että sama sivusto on yhtä nopea käyttää joka puolelta maailmaa. Sivusto skaalautuu automaattisesti kävijäkuorman mukaan ilman, että se vaatii ylimääräisiä toimenpiteitä meiltä tai asiakkaalta.

Testasimme miten hyvin WordPress + Google App Engine yhdistelmä toimii ja kuormatestasimme testisivustoa “ihan vähän”. Lopputulos oli häkellyttävä. Sivustolle työnnettiin yli 70 000 requestia sekunnissa, mikä ei näkynyt käyttäjille mitenkään. Havainnollistettuna se tarkoittaa suunnilleen sitä, että kaikki suomalaiset olisivat surffanneet sivustolle yhden tunnin aikana ilman, että sivusto kaatuu tai edes hidastuu.

Toistetaanpa vielä:

Kaikki suomalaiset voivat surffata sivustolle yhden tunnin aikana ilman, että sivusto kaatuu tai hidastuu.

Tällaisen tavistoimarin Amex kyykkää kauan ennen sivuston kippaamista.

Google App Enginen skaalautuvuus yhdistettynä WordPressin käyttömukavuuteen on sen verran lyömätön paketti, että tarjoamme oletuksena tästä lähtien vain niitä. Enterprise-tason ratkaisut ovat nyt PK-yritystenkin saavutettavissa, järkevään hintaan.

Snowdenin jälkeisenä aikana tietojen sijaintipaikka on entistä tärkeämpi asia pilvipalveluita käytettäessä. Sen vuoksi Aucor on neuvotellut Googlen kanssa mahdollisuuden sijoittaa Google App Engine -sivustot EU-alueelle.