Double facepalmSuomessa ollaan kehittelemässä seuraavan vuosikymmenen IT-pommia. Tarkoitan tietenkin Apotti-potilastietojärjestelmää, jonka kokonaiskustannuksiksi on arvioitu 1,8 miljardia euroa. Summasta pelkästään ohjelmistolisenssien osuus on hulppeat 230 miljoonaa euroa, ja loput uppoavat järjestelmän toteuttamiseen ja käyttöönottoon.

Todellisuudessa summa tulee tietenkin olemaan paljon suurempi, koska perinteisin menetelmin toteutettu megamöhkö tulee aivan takuulla ylittämään budjetin moninkertaisesti ja myöhästymään kivuliaasti. Parhaassa (pahimmassa) tapauksessa koko kallis vitsi jää valmistumatta kokonaan.

Nähdäkseni tässä kuviossa on useita todella isoja ongelmia:

  • Hinta. Tuon kokoluokan projektin kokonaishintaa ei yksinkertaisesti voi perustella mitenkään. Samanlainen (tai parempi) järjestelmä täytyy pystyä tuottamaan edullisemmin.
  • Toimittajalukko. Johtuen suljetun lähdekoodin järjestelmästä tilaaja on täysin naimisissa järjestelmän toimittajan kanssa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos (kun) järjestelmän tekeminen osoittautuu kalliimmaksi kuin mitä arvioitiin, tilaajalla ei ole mitään realistisia mahdollisuuksia vaihtaa toimittajaa. Kynnys haudata koko projekti myös kasvaa sitä mukaa, mitä enemmän rahaa poltetaan.
  • Epärealistiset odotukset. Kuten yleensäkin, järjestelmän halutaan ratkaisevan kaikki terveydenhuollon ongelmat yhdellä isolla pamauksella.
  • Käytetty ohjelmisto. Suunniteltu potilastietojärjestelmä perustuu MUMPS-ohjelmointikieleen. Kieli on vanha ja sillä on vähän osaajia Suomessa. MUMPSilla voi tehdä myös pelottavia käpyjä: kun normaalisti 2 + 3 * 10 = 32, MUMPSissa lopputulemana on 50. MUMPSiin liittyy myös hyvä kommentti internetin keskustelufoorumilta. “Is MUMPS alive?” – “Yes, but all of the developers are killing themselves.”

Koko härdellistä tulee lähinnä voimaton olo. Isojen järjestelmien toteutukset Suomessa ovat perinteisesti menneet metsikköön, eikä mikään näytä olevan erilaista tälläkään kertaa. Lopetan kirjoituksen Albert Einsteinin lausahdukseen:

Insanity: doing the same thing over and over again and expecting different results.

Erittäin hyviä puheenvuoroja asiaan liittyen:

Edit: linkkejä lisätty.