Koska on tarpeen vaihtaa verkkopalvelun julkaisujärjestelmää? Loogisesti ajatellen kun tehdään isompaa verkkopalvelu-uudistusta, kannattaa miettiä myös sitä järjestelmää, jolla sivusto pyörii. Mutta kyllä julkaisujärjestelmän sopivuutta ja sen vaihtoa kannattaa miettiä aika ajoin muutenkin.

Kollegani Sami tokaisi suoraan tyyliinsä, että “WordPress on julkaisujärjestelmä ja Drupal sen sijaan on sisällön hallinnan kehys”. Tällä hän tarkoitti sitä, että WordPress on suunniteltu uuden sisällön julkaisemiseen ja siinä on paljon ennalta määrättyjä ja rakennettuja toimintoja sisällön tuottamista ja julkaisemista silmällä pitäen. Tämä on WordPressin kiistaton etu, mutta se voi olla sen haittakin.

Drupalissa sen sijaan ei ole lähtökohtaisesti mitään valmiina, vaan kehykset rakennetaan aina kunkin sivuston sisältöä tarkastellen tyhjästä. Sen takia Drupalin hallinta ja käyttö voi olla monimutkaisempaa, koska samoja sääntöjä sivustosta toiseen ei ole. Se on Drupalin haitta, mutta on se sen etukin.

Drupalista WordPressiin – kannattaako?

Meillä sivustot rakennetaan nykyään pelkästään WordPressillä, eikä vielä ole tullut vastaan tapausta, johon WordPress ei olisi sopinut. En silti lähde väittämään, etteikö ole sivustoja, joihin Drupal sopisi paremmin. Tarkoitukseni ei ole käännyttää. Mutta jos olet jo syystä tai toisesta harkinnut vaihtavasi julkaisujärjestelmää Drupalista WordPressiin, niin silloin herää kysymys, kannattaako se.

Vaihtamisessa on aina oma hommansa ja hankaluutensa, mutta kuinka isosta operaatiosta oikeasti on kyse? Julkaisimme hiljattain Neurologiset Vammaisjärjestöt ry:n verkkosivuston, joka siirtyi sellaisenaan Drupalista WordPressiin. Tämä siirtymä oli varsin kivuton, helppo ja suoraviivainen.

Joskus käy niinkin, että sivusto siirtyy Drupalista WordPressiin. Näin tehtiin Neurologiset Vammaisjärjestöt…

Aucor Oy 发布于 2019年2月5日周二

 

Voiko tapauksen yleistää? Näinkö helposti se käy?

Sisältö siirtyy helposti, kommentit eivät

Ikävä kyllä tähän on pakko vastata, että ”riippuu tapauksesta”. Joitain karkeita arvioita sivuston siirtymisestä järjestelmästä toiseen voi silti tehdä. Pääasiassa sisällöt siirtyvät Drupalista – etenkin uudemmasta – WordPressiin melko helposti. Myös sisältötyypit voi määritellä vanhasta sivustosta uuteen. Uudemmista Drupal-sivustoista mediatiedostot siirtyvät WordPressiin paremmin, vanhempien sivustojen kanssa tulee haasteita.

Sivuston käyttäjistä perustiedot voi tuoda vanhasta järjestelmästä, mutta käyttöoikeudet täytyy rakentaa uudelleen. Salasanat eivät myöskään suorilta toimi, koska Drupal käyttää salasanoissaan eri salausalgoritmia. Samoin teema ja toiminnallisuudet täytyy tietysti rakentaa uuteen sivustoon alusta. Kommenttien siirtäminen ei suju helposti ja etenkin ketjutettujen kommenttien siirtäminen järjestelmästä toiseen saattaa aiheuttaa siirtäjissä ennenaikaista eläkkeelle jäämistä.

Jos siis sivustosi on esimerkiksi Ei oo totta -henkinen blogi (joka aikanaan siirrettiin Drupalista WordPressiin ja jossa kommentteja oli melko lailla runsaasti), niin sitten projekti on melkoinen. Jos taas Drupal-sivustosi on sisältöpainotteinen ja suhteellisen uusi, projekti on huomattavasti pienempi.

Koska osalla meistä on taustaa Drupal-sivustojen kehittämisestä, pystymme operoimaan näiden kahden järjestelmän välillä suhteellisen helposti. Siirtymä ei välttämättä ole helppo tai kivuton, mutta tehtävissä se kyllä on. Ja saattaa se olla helppokin. Kysymällä se selviää.

Onko aikeita? Ota yhteyttä!