Lukaisin Katleena Kortesuon teoksen jo pari viikkoa sitten, mutta ehdin kirjoittamaan siitä vasta nyt. Kiltti ja avoin kun oli, Katleena heitti vastapallona oman kirjansa luettavaksi sen jälkeen, kun olin toimittanut Verkkopalvelun ostajan oppaan hänelle tutustuttavaksi (arvostelukappaleet ovat siitä kieroja, että niiden vastaanottaja joutuu melkein pakollakin lukemaan kirjan läpi). Katleenan kirja ei tosin maistunut pakkopullalle lainkaan, vaan se sisälsi paljon hyvää luettavaa. Kiitän lämpimästi lukuelämyksestä!

Avaa tästä – Käytännön käsikirja kouluttajalle” on todellakin näppärä käsikirja. Teos on kooltaan pieni (156 sivua) ja todella tiivistä asiaa. Kirja on niin sympaattinen, että sitä voi hyvin kantaa vaikka povitaskussa (ei tosin enää näin helteellä). Katleena noudattaa teoksessa omia oppejaan: asiat ilmaistaan selkeästi, käytännön ohjein ja tarinoilla höystettynä. Harvoin opettamisesta kertovat teokset ovat näin mukavia lukea.

Täytyy tunnustaa, että en ole kouluttaja. Tai niin ainakin luulin. Nyt kun asiaa tarkemmin ajattelee, niin suurin osa asiakaskohtaamisista ovat kuitenkin aina jonkintasoisia esiintymis- ja oppimiselämyksiä puolin ja toisin. Yllättävän moni Katleenan koulutusneuvoista on sovellettavissa aivan arkisiinkin asiakaskohtaamisiin. Omaan mielikuvaansa asiakkaan silmissä voi vaikuttaa todella paljon ulkoasuseikoilla ja käytöksellä, ja Katleena kertookin nasevia vinkkejä oman olemuksensa hiomiseen.

Teoksesta irtoaa hyviä vinkkejä esiintymisen ja kouluttamisen lisäksi myös esimiestoimintaan, palautteen antamiseen (ja ottamiseen), muutosvastarinnan käsittelyyn, kokouskäyttäytymiseen, valehteluun (aivan, luit oikein!) ja neuvoja vaikka fläppitaulun ostamiseen. Teos kannattaa ostaa omaksi jo pelkästään noiden vuoksi!

Ohessa esimerkki Katleenan hersyvän hauskasta tavasta kirjoittaa:

Nyt Katleena eksyi jo vähän kauas kouluttamisesta.
Myönnän, että taustoitus on pitkä, mutta tämä kaikki heijastuu suoraan kouluttajan työhön. Kiteytän jorinani vielä kahteen neuvoon:
1) Jos et tunne itseäsi, opettele tuntemaan pala kerrallaan.
2) Jos tunnet itsesi, tarkkaile toimintaasi ja ajatteluasi eri tilanteissa, niin huomaat olevasi väärässä.
Palaa kohtaan 1.

Kirja soljuu luontevasti alusta loppuun, eikä lukeminen muutu raskaaksi.

Ainoa nillittämisen aihe minulle on kirjassa käytetyt diagrammit, joista suurimmalla osalla ei tunnu olevan mitään järkevää syytä olla mukana. Diagrammit eivät perustu mihinkään tutkimustuloksiin (lähteet?), vaan ne on ikään kuin heitetty sekaan tuomaan uskottavuutta. Mielestäni turhaan, koska Katleenan teksti on asiallista ja uskottavaa ihan muutenkin!

Tämän teoksen pitäisi olla pakollinen kaikille, jotka joutuvat pitämään esityksiä. Suosittelen lämpimästi teosta myös muille kuin kouluttajille, jos vaikka joudut pitämään työssäsi kokouksia, palavereita tai esiintymään erilaisille ihmisjoukoille. Tarkemmin ajateltuna, sellaista työtä ei kauheasti olekaan, jossa teoksen neuvoista ei olisi hyötyä.

Katleenan kirjaa voi ostaa Inforin verkkokaupasta, ja Katleenan ajatuksia voi lukea hänen blogistaan.

Kiitos teoksesta, Katleena!