Tämä kirjoitus on osa blogikirjoitussarjaa, jossa paljastan Aucorin liikesalaisuuksia. Kolmannessatoista osassa paljastan Aucorin taloudenpidon salaisuudet.

Raha on yrityksen elämänvoima. Jos kassa hörppää tyhjää, edessä on ikäviä päätöksiä ja valvottuja öitä. Jokaisen yrityksen omistaja joutuu jossain vaiheessa pohtimaan mistä raha tulee, minne se menee ja miten sen saa riittämään. Kirjanpitäjä auttaa yrittäjän alkutaipaleella ymmärtämään rahan liikkeitä, mutta yrityksen arkeen tilitoimistosta ei ole pelastusta.

Rahaa voidaan seurata erilaisilla tavoilla. Tyypillisin seurantametodi on tilitoimiston kuukausittain toimittama tulos ja tase, jotka kertovat taloudenpidon kannalta kaikki olennaiset asiat edellisen kuukauden ajalta (okei, myyntisaamiset ovat myös hyvä tietää). Tuloksesta ja taseesta ei valitettavasti ole arjen kannalta kauheasti hyötyä. Tulos ja tase kun eivät kerro siitä mitä tulee tapahtumaan viikon, kahden viikon tai kuukauden (saatikka kolmen kuukauden) päästä.

Tarvitaan kassavirtaprojektio.

Kassavirtaprojektio

Kassavirran seuraamisessa on tärkeintä olla mahdollisimman konservatiivinen. Myynnit kannattaa arvioida alaspäin ja menoja kannattaa arvioida yläkanttiin. Menot on helppo arvioida, ja niiden eräpäivät ovat tiedossa jo etukäteen.

Yritin yrittäjän urani alkutaipaleella etsiä sopivaa järjestelmää, mutta eihän sellaista tietenkään ollut olemassa kotimaan olosuhteisiin. Kuten yleensäkin, taulukkolaskentaohjelma osoittautui parhaaksi vaihtoehdoksi.

Kassavirtaprojektion ideana on pystyä seuraamaan suhteellisen luotettavasti kassan tilannetta viikon tarkkuudella. Tiedot täytetään viikon tarkkuudella (kuukausi on liian pitkä aika ja päivä liian lyhyt), ja viikon yläpuolella oleva palkki kertoo tarvitaanko säästö- tai rahoitustoimenpiteitä. Jos näkyy punaista lähitulevaisuudessa, täytyy kiristää vyötä. Jos viiva on pelkkää vihreää, pitää hommata pankista isompi holvi rikkauksille. ;)

Cashow Projection

Käytän kassavirtaprojektiota melko ahkerasti. Tiedot päivittyvät aina kun lähetän laskun tai merkkaan sen maksetuksi, ja tietenkin kun tulee maksettua laskuja. Viikon alussa päivitän pankkitilin tilanteen ja piilotan edellisen viikon sarakkeet.

Ja koska kyseessä on kassavirtaprojektio, hinnat sisältävät alvin.

Huomioita:

  • Kassavirtaprojektio ei ole varsinaisesti budjetti. Se ei ota kantaa siihen mitä pitäisi olla vaan siihen, mitä on. Kassavirtaprojektion avulla pystyt arvioimaan tulevaisuutta hieman paremmin.
  • Kuten monessa muussakin asiassa, kannattaa olla suunnilleen oikeassa kuin pilkulleen väärässä. Kyseessä on työkalu, joka auttaa arvioimaan kassan tilannetta.
  • Tekemäni kassavirtaprojektio ei ole tarpeellinen yhden tai kahden ihmisen yrityksille. Kassavirtaprojektiosta on kuitenkin hyötyä silloin kun palloja alkaa olemaan ilmassa enemmän.

Ohessa linkki Google Docsin kassavirtaprojektiopohjaan. Voit käyttää sitä ihan vapaasti niin paljon kuin haluat, omalla vastuullasi tietenkin (ja pohjassa olevat tiedot ovat luonnollisesti keksittyjä)! Toivottavasti siitä on iloa omassa liiketoiminnassasi.