Tämä kirjoitus on osa blogikirjoitussarjaa, jossa paljastan Aucorin liikesalaisuuksia. Yhdeksännessä osassa paljastan tehokkaimman tuntikirjaustyökalun.

Palvelubisneksessä on ehdottoman tärkeää, että kaikki laskutettavissa olevat tunnit myös päätyvät laskulle asti. Vaikka itse projekti olisikin kuukausilaskutuksella tai kiinteällä hinnalla myyty, projektiin menevää aikaa tulee myös pystyä seuraamaan. Oman työhistorian aikana on tullut käytettyä kaikenlaista tuntikirjauskikkaretta aina Excel-taulukosta ERP-systeemeihin, ja ne kaikki olivat aivan hanurista. Useimmiten tuntui paremmalta ajatukselta tunkea tulitikkuja kynsien alle kuin syöttää päivän tunteja talteen.

Koska tuntikirjaus on pakollinen paha, on parasta hommata avuksi paras mahdollinen työkalu.

Harvest, markkinoiden mukavin tuntikirjausjärjestelmä

Harvest (ohessa affiliate-linkki) on pilvipalvelussa pyörivä tuntikirjaus- ja laskutusohjelma. Harvest on ideologialtaan hyvin lähellä 37signalsin tuotteita (aikaisemmin esitellyt Highrise ja Basecamp), ja se näkyy nopeudessa ja helppokäyttöisyydessä. 37signalsin tuotteista poiketen Harvestissa on kuitenkin todella kunnioitettava määrä elämää helpottavia ominaisuuksia. Ohessa Harvestin parhaat ominaisuudet juuri meidän kannaltamme:

  • Nopeus, käytön helppous ja yleisestikin ottaen käyttökokemus.
  • Laskujen lähettäminen on helppoa. Sen lisäksi Harvestissa on mainio toiminnallisuus, jossa maksetusta laskusta voi lähettää kiitossähköpostin yhdellä klikkauksella.
  • Lokalisaatio. Harvestin laskut voi lähettää sujuvasti suomenkielisinä.
  • Raportit. Harvestin raportit ovat selkeitä, visuaalisia ja nopeita. Sen lisäksi ne tietenkin voi tallentaa Excel-yhteensopivassa muodossa.
  • PayPal– ja luottokorttimaksujen mahdollisuus.
  • …ja lisää ominaisuuksia sivustolla.

Myös Harvest on SaaS-palvelu, eli uusia ominaisuuksia tulee ilmaiseksi jatkuvalla syötöllä, ja uusien käyttäjien lisääminen on kustannustehokasta.

Harvest projektinäkymä

Kuvassa: viikkonäkymä käynnissä olevista projekteista.

Suomalaisen käyttäjän kannalta Harvestin heikkoutena on, että se ei osaa generoida laskuihin viitenumeroita automaattisesti, vaan ne joutuu värkkäämään käsin mikäli niitä haluaa käyttää. Suomi on sen verran pieni markkina-alue, että en pidättelisi hengitystä sen suhteen että ominaisuus joskus Harvestiin tulisi. En tiedä myöskään missä vaiheessa Harvestiin tulee (vai tuleeko ollenkaan) sähköisen laskutuksen vaatimia toiminnallisuuksia.

Näistä puutteista huolimatta Harvest on aidosti siedettävä käyttää. Suosittelen kokeilemaan, jos esimerkiksi kuulet yrityksessäsi napinaa hankalakäyttöisistä tuntikirjaustyökaluista. ;)