Aloitan uuden blogikirjoitussarjan, jossa paljastan Aucorin liikesalaisuuksia. Ensimmäisessä osassa kerron toimistoympäristöstämme ja siitä, miten toimisto vaikuttaa työviihtyvyyteen.

Aucor liikesalaisuudetToimisto on työpaikan sydän. Lisääntyneistä etätyömahdollisuuksista huolimatta fyysinen toimistotila on edelleen se paikka, missä ihmiset mieluiten kohtaavat. Vaikka asioita voidaankin hoitaa esimerkiksi Skypen avulla, kommunikointi on paljon helpompaa kasvotusten. Toimiston pitäisi olla sellainen paikka, jonne haluaa tulla aamuisin. Valitettavan usein toimistotilat ovat epämiellyttäviä arkityön kannalta: ilmanvaihto ei pelaa, lämmitys on säädetty väärin tai aurinko porottaa suoraan graafikon värisilmään. Sellaisessa työympäristössä ei ole hyvä olla.

Perusasioiden lisäksi toimistossamme on huomioitu pari muutakin tärkeää asiaa.

Ergonomia

Meillä istutaan melkein tonnin jakkaroilla. Olen itse urani aikana kärsinyt riittävän monella Ikean backbreakerillä tietääkseni, että se ei ole fiksu paikka säästää. Vaikka tuolit ovat ergonomialtaan ykköslaatua, istumatyö jumittaa siltikin lihaksistoa. Väliaikajumppaa meillä ei valitettavasti harrasteta, koska kaikkien mielestä se on ihme hömppää. Ehkä pitäisi harrastaa.

Luin jostain, että tuoleissa ei kannata pihistellä, mutta pöydillä ei ole niin väliä. Se on totta. Kunhan pöytä on oikealla korkeudella on melko se ja sama, mistä lastulevystä se on tehty. Ihan esteettisistä syistä en tosin halunnut meille kirsikan tai koivun värisiä hirvityksiä, vaan otettiin tummempaa versiota. Lopputulos on oikein tyylikäs ja viihtyisä.

Työkoneet

Aucorissa tehdään töitä Applen tietokoneilla. Olen itse kiintynyt omppuihin vuosien varrella niiden helppokäyttöisyyden vuoksi. Vaikka omppujen aloitushinnat ovatkin huomattavasti korkeampia kuin tyypillisten PC-koneiden tapauksessa, omppujen käyttöikä on pitkä. Myin vasta viime kuussa uskollisen Mac Pro -koneeni, joka oli palvellut minua jo vuodesta 2007.

Pitkän käyttöiän lisäksi omput ovat vaivattomia ylläpitää, sanoivat Windows-uskovaiset mitä hyvänsä. Meillä on parempaakin tekemistä kuin ratkoa jotain Windows-koneiden mysteeriongelmia. Tietenkään Mac ei ole se paras ratkaisu kaikkien tarpeisiin. Erityisesti teknisesti orientoituneilla henkilöillä on jokaisella omat preferenssinsä (ja harvalla ihmisellä on vielä samat), mutta kaikkien mielihaluja ei voi aina noudattaa.

Viherkasvit

Toimistolla on lukuisia viherkasveja. Niistä on tietenkin jonkun verran vaivaa, varsinkin kun kukaan porukasta ei ole erityisemmin osoittanut merkkejä viherpeukaloinnin suuntaan. Itse en jaksaisi tehdä töitä toimistossa, jossa ei olisi sopivaa määrää viherkasveja. Vaikka niiden hapentuotanto nyt ei ihan riittäisikään oman ekosysteemin ylläpitämiseen, viherkasvien merkitys viihtyvyydelle on tärkeä. Toimistoympäristössä toimivimpia kasveja ovat isot palmut, saniaiset ja palmuvehkat. Tai no, toimivuudesta en tiedä, mutta noita ei ole ainakaan saatu yrittämisestä huolimatta hengiltä.

Virvokkeet

Lienee jo aivan perusoletus, että työnantaja tarjoaa kahvit. Meillä tarjontaan kuuluvat luontevasti myös kaikennäköiset virvoitusjuomat. Juomat valitsee yleensä se, joka ehtii tai jaksaa käydä kaupassa. Viime viikon valikoimassa oli Dr. Pepperiä, Red Bullia ja geneerisiä limuja. Pääasia on, että kaapista löytyy mukavaa välipalajuotavaa.

Seuraavassa osassa syöksytäänkin sitten työkalujen mielenkiintoiseen maailmaan.