Kesä, mökki ja huono 4G-yhteys. Kesä, ulkomaat ja kallis datapaketti. Olet vihdoin vapaa internetin ikeestä. Älylaitteen voi kahlita hetkeksi laturiin ja avata kirjan. Näitä Aucor Akatemia suosittelee lukemistoon paahteen kesäksi 2018.

Mastery

Kirjoittanut: Robert Greene
Julkaistu: 2012

Oliko Mozartin, Darwinin ja Henry Fordin tie huipulle väistämätön? Robert Greene murskaa harhaluuloja neroista ja mestareista. Greene analysoi kymmeniä entisaikojen ja nykyisten mestarien elämää ja kokoaa selkeän polun mestariksi. Apua löytyy myös oman polun löytämiseen.

Kirja etenee selkeällä kaavalla, jossa vuorottelevat Greenen koonti vaiheista ja tunnettujen mestareiden kasvusta. Kirja on siis suurimmaksi osaksi tarinoita esimerkiksi siitä, miten Wrightin veljekset onnistuivat kehittämään lentokoneen polkupyörämekaanikon ottein ennen aateliskilpailjoitaan tai miksi Albert Einstein tuli tunnetuksi fyysikkopiirien ulkopuolella.

Arvio: 5/5 (ite kuuntelin kun tiskasin)
Lisää lukulistalle Goodreadsissa.

Deep Work: Rules for Focused Success in a Distracted World

Kirjoittanut: Cal Newport
Julkaistu: 2016

Kyllähän se tiedetään, ettei multitaskaaminen ole viisasta, mutta kuinka haitallista sirpaleinen, keskeytysten täyttämä ja asiasta toiseen hyppivä työ tosiasiassa on? Deep Work avaa silmät ja lyö ilmat pihalle palleasta. Alasta ja työtehtävästä riippumatta syvätyö ja keskittymisen harjoitteleminen ovat taitoja, joilla lopulta erotetaan ammattilaiset akanoista.

Kirjassa on sopivassa suhteessa sekä teoriaa että konkreettisia ohjeita ja ideoita. Sekä tietysti inspiroivia tarinoita heistä, jotka lukitsivat itsensä ilman vaatteita torniin, kunnes päivän työ oli tehty. Ihan näin radikaaleihin toimenpiteisiin ei Newportin mukaan ole välttämätöntä ryhtyä, mutta ajatuksella on toki kiva leikkiä.

Kesäloma on oivallista aikaa tarkastella pinttyneitä työtapoja sekä arjen toimintamalleja. Newport pakkaa syksyä varten työlaukun tai koulurepun täyteen vaihtoehtoisia tapoja tehdä syvää keskittymistä vaativaa työtä.

Arvio: 5/5 (kaksi aucorilaista)
Lisää lukulistalle Goodreadsissa.

Extreme Ownership: How U.S. Navy SEALs Lead and Win

Kirjoittanut: Jocko Willink ja Leif Babin
Julkaistu: 2015

Extreme Ownership on erikoinen sekoitus sota-, bisnes- ja johtajuuskirjaa. Willink ja Babin johtivat Navy SEAL -yksikköä Irakin sodassa, kouluttivat tulevia sotilasjohtajia ja opettavat nyt yrityksiä johtajuudessa. Tämä kirja kokoaa tärkeimmät perussäännöt johtajille.

Pääosa kirjasta kuluu sotakertomuksiin. Jokainen luku on oma periaate, joka alkaa sotakertomuksella, jonka jälkeen kerrataan mitä periaate tarkoittaa ja lopetetaan bisnesestarinalla. Kirja toimii erityisen hyvin äänikirjana, sillä itse kirjailijat kuulostavat Batmanin möreämmiltä isoveljiltä.

Jos sotakirjallisuus ja johtajuus kiinnostavat, kannattaa myös kuunnella Jocko Wilinkin podcastia, joka on täynnä mahtavia kirjoja, ihmiskunnan synkimpiä hetkiä ja kuuntelijoiden johtajuuskysymyksiä. Varaa kalenterista noin 300 tuntia ja kuuntele.

Arvio: 4/5 (kolme aucorilaista)
Lisää lukulistalle Goodreadsissa.

Man’s Search for Meaning

Kirjoittanut: Viktor E. Frankl
Julkaistu: 1946 (1. painos), luettu painos 2004

Viktor E. Frankl oli itävaltalainen psykiatri, joka selvisi neljältä natsien keskitysleiriltä. Hänet erotettiin perheestään ja läheisistään, jotka menehtyivät toisilla leireillä. Kirja kertoo selviytymistarinan ja elämän merkityksellisyyden löytämisen synkkyydestä. Juuri merkityksen löytäminen antoi voimaa kestää vuodesta toiseen.

Kirjan jälkipuoliskolla Frankl kuvaa kehittämäänsä logoterapiaa, jonka mukaan elämällä on merkitystä kaikissa olosuhteissa. Elämän tarkoituksena on tämän merkityksen löytäminen.

Arvio: 4,5/5 (kaksi aucorilaista)
Lisää lukulistalle Goodreadsissa.

Valaisevia lukuhetkiä!

Me täällä Aucorissa tykätään kirjoista. Siksipä meillä on Aucor Akatemia, jossa kirjallisuutta saa kuluttaa niin paljon kuin haluaa – esimerkiksi fyysisenä kirjana, e-kirjana tai äänikirjana. Akatemiaan pääsee tulemalla meille töihin.