Kokosin aucorilaisten lukemia ja hyväksi väittämiä kirjoja kesälukemiseksi. Nämä kirjat eivät sisällä koodiesimerkkejä eikä markkinointijargonia.

Tässä viisi kirjaa jotka liittyvät enemmän tai vähemmän etäisesti alaamme. Kirjoja yhdistää kaunistelematon suoruus. Niissä puhutaan asioista, jotka pitää sanoa ääneen. Ne eivät ole välttämättä kevyttä lukemista, mutta sitäkin tärkeämpiä.

The Subtle Art of Not Giving a F*ck: A Counterintuitive Approach to Living a Good Life

Kirjoittanut: Mark Manson
Julkaistu: 2016

Tässä on self help -kirja koruttomalla no bullshit -asenteella. Kaiken ytimessä on valikoiva välinpitämättömyys eli “not giving a f*ck”. Asioista murehtiminen on rajallinen voimavara ja elämästään saa surkeaa, kun yrittää välittää kaikesta. Kun pyrkii aina positiivisiin kokemuksiin ja “posin kautta” -ajatteluun, törmää jatkuvasti muistutuksiin, ettei ole tarpeeksi hyvä tai että asiat eivät ole tarpeeksi hyvin.

Ei ole tarkoitus luovuttaa tai olla tekemättä mitään. Kirja muistuttaa, että kaikki tekemisen arvoinen sisältää vastoinkäymisiä, haasteita ja epäonnistumisia. Takaiskuja tulee myös pyytämättä ja yllättäen – kirjailijaa lainatakseni “shit is f**ked and we have to live with it”. Välittäminen pitää siis kohdistaa oikeisiin asioihin.

Tämä kirja sopii hyvin niille, joilla on korkea kynnys lukea mitään. Se toimii oikein hyvin äänikirjana, mutta kuulokkeet kannattaa ehkä pitää päässä karskin kiroilun vuoksi.

Arvio: 4,6/5 (viisi aucorilaista)
Lisää lukulistalle Goodreadsissa

The Art of Invisibility: The World’s Most Famous Hacker Teaches You How to Be Safe in the Age of Big Brother and Big Data

Kirjoittanut: Kevin Mitnick & Robert Vamosi
Julkaistu: 2017

Maailman kuuluisin hakkeri Kevin Mitnick kertoo kuinka valtiot, yritykset ja hakkerit voivat vakoilla tekemisiäsi verkossa. Mitnick ohjeistaa miten vakoilulta voi suojautua, sekä kuinka verkossa voi äärimmillään saavuttaa näkymättömyyden.

Esimerkiksi kun yksinkertaisesti avaat jonkin sivuston, sinusta usein kerätään analytiikkaa sekä rakennetaan identiteettiä kohdistettua mainontaa varten. Samassa verkossa olevat henkilöt tai verkkoyhteytesi operaattori voi helposti selvittää millä sivuilla vierailet – tätä tietoa myös tallennetaan ja, ainakin Yhdysvalloissa, luovutetaan tarvittaessa virkavallalle.

The Art of Invisibility ei ole rentouttava tai mieltä rauhoittava kirja. Se sisältää melko paljon teknistä asiaa VPN-yhteyksistä Tor-verkkoon eli se ei välttämättä aukene ei-teknisille ihmisille.

Arvio: 4/5 (yksi aucorilainen)
Lisää lukulistalle Goodreadsissa

Design Is a Job

Kirjoittanut: Mike Monteiro
Julkaistu: 2012

Mike Monteiro on yrittäjä ja pitkän uran tehnyt suunnittelija. Alla esimerkki Monteiron tyylistä ja huumorista, puhe maksun saamisesta tehdystä työstä otsikolla “F*ck You, Pay Me”:

Design is a Job sisältää kantapään kautta opitut asiat suunnittelijoille asiakkaiden hankkimisesta sopimuksiin ja oman työn arvostukseen. Kirjasta on apua myös kaikille digi- tai mainostoimistossa työskenteleville. Jos haluat kurkistaa vielä tekstiä ennen kirjan hankkimista, luku asiakkaiden hankkimisesta on luettavissa verkossa.

Arvio: 5/5 (kaksi aucorilaista)
Lisää lukulistalle Goodreadsissa

Trust Me, I’m Lying: Confessions of a Media Manipulator

Kirjoittanut: Ryan Holiday
Julkaistu: 2013

Tässä kylmäävä kurkistus verkkouutisten makkaratehtaalle. Tämä(kään) ei ole hyvän mielen kirja eikä lukemisen jälkeen jää lämpimän pörröistä oloa. Ryan Holiday on toiminut markkinointipäällikkönä American Apparelille ja ollut sekä syöttämässä medialle haluamiaan uutisia että korjaamassa väärien uutisten vahinkoja. Holiday paljastaa nyt omat temppunsa.

Kaikkia verkkouutislähteitä yhdistää halu julkaista nopeasti ja kerätä mainostulojen vuoksi mahdollisimman paljon klikkauksia. Tämä asettaa toimittajille ja bloggaajille tiukat aikarajat ja vähän mahdollisuuksia tarkastaa faktoja ja lähteitä. Näitä heikkouksia hyödyntämällä Holiday pystyi esiintymään esimerkiksi vinyyliasiantuntijana New York Timesissa omistamatta yhtään vinyyliä.

Uutisoinnin pohjalla toimivat pienet blogit, joita on helppo manipuloida. Näistä pienistä blogeista uutiset välittyvät suurempiin blogeihin ja lopulta suurille uutislehdille kukin toiseensa viitaten. Lopulta valhe on pesty luotettavan kuuloiseksi uutiseksi. Tämä kirja näyttää karun maailman klikkiotsikkojen takana. Lue ja kauhistu.

Arvio: 4/5 (yksi aucorilainen)
Lisää lukulistalle Goodreadsissa

Eat That Frog!: 21 Great Ways to Stop Procrastinating and Get More Done in Less Time

Kirjoittanut: Brian Tracy
Julkaistu: 2007

Onko lomalle kasaantunut valtavasti asioita tehtäväksi? Onko tarkoitus ottaa kiinni aikaa, jota et ehtinyt viettämään ennen lomaa? Tämä kirja on sinulle.

On aina enemmän tehtävää, nähtävää ja koettavaa kuin aikaa. Eat That Frog kertoo, kuinka päätät mitä asioita ja missä järjestyksessä kannattaa tehdä. Tärkein ohje on tehdä vaikein ja ikävin tehtävä aina ensimmäisenä. Kirjan nimi perustuu myös tähän ajatukseen Mark Twainin lausahduksesta: “Eat a live frog first thing in the morning and nothing worse will happen to you the rest of the day.”

Arvio 5/5 (yksi aucorilainen)
Lisää lukulistalle Goodreadsissa

Leppoisia luku- tai kuunteluhetkiä!

Aucor Akatemia on firmamme etuohjelma, jossa työntekijät saavat kuluttaa kirjallisuutta niin paljon kuin haluavat – esimerkiksi fyysisenä kirjana, e-kirjana tai äänikirjana. Taas yksi syy lisää hakea meille töihin.